Laat jij het achterste van je tong zien?

Steek je tong maar uit naar mij…

Waarom? omdat ik daar veel informatie uit haal over de (energetische) toestand van je interne organen.

In de TCM (Traditionele Chinese geneeskunde) wordt o.a. gebruik gemaakt van de tongdiagnose.

Veel mensen reageren nogal verbaast als ik vraag om de tong uit te steken naar mij. Volwassenen hebben vaak al sinds hun kindertijd niet echt meer hun tong naar iemand anders uitgestoken. Vaak krijg ik de opmerking: “ik heb mijn tong niet gepoetst bij het tandenpoetsen”, doelend op het feit dat veel mensen hun tong schrapen om het beslag er van af te halen.

Maar ik heb ze zo het liefste, met alles er op en er aan.

Want in de TCM is de tong verbonden met de organen en systemen in het lichaam. Is er iets veranderd, door ziekte of stress enz, wordt dit zichtbaar aan de tong.

De vorm, de dikte, de kleur, het beslag en zelfs hoever hij wordt uitgestoken geeft veel informatie.

De kleur bijvoorbeeld, normaal is een tong helder roze van kleur. Is hij rood dan is dit een indicatie dat er hitte in het lichaam zit, bv een ontsteking. Is hij bleek wijst dat eerder op koude. Soms kan een tong paars zijn, een teken van stagnatie. Ook de vorm zegt wat over jouw toestand. Als de tong slap is bijvoorbeeld, is er een tekort aan Qi (energie).

Het beslag van de tong geeft o.a. ook informatie over hitte of warmte in het lichaam. Een geel tongbeslag wijst op warmte en een wit tongbeslag wijst op koude. Er hoort wel een dun laagje op de tong te zitten, helder wit van kleur.

Verder is de tong verdeeld in zones die corresponderen met organen en gebieden in het lichaam

Het puntje van de tong is voor het hart, daarachter bevindt zich het gebied van de long. Het midden van de tong is gekoppeld aan de milt en de maag. Terwijl de zijkanten de lever en de galblaas weerspiegelen. Helemaal achter op de tong bevindt zich het gebied van de nieren en de blaas.

Heb je tandafdrukken in de zijkant van je tong staan bijvoorbeeld, kan dat duiden op een tekort aan energie in de milt. Dit kan zich uiten door veel piekeren, erg bezorgd zijn, maar ook in spijsverteringsproblemen.

Zo is de tong eigenlijk een landkaart van jouw innelijke landschap.

Natuurlijk is er veel meer informatie te vinden op de tong. Ook de onderkant wordt vaak bekeken.
De tongdiagnose is een betrouwbaar instrument in de TCM praktijk.

Wel moet hierbij aangetekend worden dat medicijngebruik het beeld van de tong kan veranderen. Antibiotica zorgt er voor dat het beslag op sommige plekjes wegvalt. Je hebt dan een zgn gepelde tong. Costicosteroiden geven bij langdurig gebruik een rode, gezwollen tong.

Daarom is het van belang om te weten of iemand bepaalde medicijnen neemt.

Ook voeding en drank vertekenen het tongbeeld, bv koffie laat het tongbeslag meer gelig lijken. Echter dit is door de geoefende “tongkijker” goed te onderscheiden.

Naast de tongdiagnose wordt ook vaak de polsdiagnose gebruikt. Deze is veel ingewikkelder en meer veranderlijk op korte termijn. Het onder de knie krijgen van de polsdiagnose vraagt enkele jaren van ervaring en oefening. De combinatie van pols en tongdiagnose is echter een goed bruikbaar middel.

Uiteraard betreft het hier de TCM diagnose, deze verschilt wezenlijk van de reguliere westerse diagnose.

In het bovengenoemde geval van tekort aan milt energie bijvoorbeeld, zal een arts in het ziekenhuis waarschijnlijk niets vinden. Dit komt omdat de TCM therapeut op een heel ander vlak kijkt en werkt. In de TCM draait alles om Qi (energie).

Zo vormen de TCM therapie en de reguliere westerse therapie een mooi geheel en vullen ze elkaar aan.

Dus bij mij geldt: laat het achterste van je tong maar zien.

Geplaatst in Geen categorie

Acupunctuurpunt maag 36, een manusje van alles

Een van de meest gebruikte punten bij de acupunctuur en acupressuur is het punt maag 36. Dit is het 36e punt op de maagmeridiaan. Het licht vier vingerbreedtes onder de knieschijf, aan de buitenkant van de tibia, het scheenbeen.

De Chinese naam van dit punt is Zusanli, wat zoveel betekend als “de drie mijlen van het been”. Chinese soldaten op mars masseerden dit punt bij vermoeidheid en als ze nog “drie mijlen” moesten marcheren. De naam zegt dus al veel over een van de hoofdacties ervan.

De Chinese soldaten droegen lederen riemen bij hun uniform met aan het uiteinde kiezelstenen geknoopt die ter hoogte van maag 36 hingen. Als de soldaten vermoeid waren knielden ze neer en de kiezelstenen drukten precies op maag 36. Na een tijdje konden ze weer vol energie verder.

In de acupunctuur en acupressuur is maag 36 een belangrijk en veel gebruikt punt.

Ik zal enkele acties benoemen waarbij maag 36 een goed punt is om te prikken of masseren.

Zoals gezegd, is maag 36, oftewel “de drie mijlen van het been” een uitermate geschikt punt voor vermoeidheid. Maag 36 produceerd energie als het gestimuleerd wordt. Deze energie verspreidt zich door het hele lichaam, ook in de organen.

Omdat maag 36 energie opwekt en verspreidt in het lichaam, wordt dit punt ook veel gebruikt bij algemene pijnklachten in het lichaam.

Uiteraard heeft maag 36 ook interactie met de spijsvertering, zoals maagklachten, darmontstekingen, misselijkheid, braken en diarree.

Er wordt zelfs gezegd dat maag 36 een verjongend effect heeft. Er is een Japanse legende over dit punt:

Eens leefde er een gelukkig man, die van zijn vader kennis kreeg van onschatbare waarde. De vader leerde zijn zoon over een punt dat de honderd ziekten kon genezen en voor een lang leven zou zorgen. De zoon volgede het advies van zijn vader op en masseerde het punt iedere dag en hij maakte de geboorte en de dood van vele keizers mee.

Dit punt was natuurlijk maag 36. Met dit verhaal wordt in de Japanse acupunctuur het belang van dit punt benadrukt.

Het punt wordt nog voor vele andere klachten gebruikt, zoals kortademigheid, hoge bloeddruk, keelpijn, kiespijn, hoofdpijn en natuurlijk bij veel klachten aan het been.

In combinatie met andere acupunctuurpunten is maag 36 van onschatbare waarde gebleken in iedere acupunctuurpraktijk.

Het is dan ook n van mijn standaardpunten bij mijn acupunctuurbehandelingen.

Je kunt dit punt ook iedere dag zelf masseren. Zoek het punt op door vier vingers onder je knieschijf te plaatsen, net daaronder, een vingerbreedte aan de buitenkant van de tibia ligt maag 36. Als je vanaf de knieschijf naar beneden wrijft met een vinger val je vanzelf in een zacht “kuiltje” dit is maag 36. Iedere dag enkele minuten aan beide zijden masseren doet wonderen.

Om met de woorden van mr Spock (Star trek) te eindigen:

“live long and prosper”

(maag 36 zal je hierbij helpen).

Geplaatst in Geen categorie

De week van de werkstress

De week van de werkstress

Van 13 t/m 16 november is het weer de week van de werkstress. Tijdens deze week staan de (hoge) werkdruk en burn-out centraal.

Maar wat is werkstress? Letterlijk is werkstress, “stress door of in de werksituatie”.

Werkstress hoeft echter niet alleen door het werk te komen, de belasting in jouw privťleven weegt ook mee en kan ook stressklachten veroorzaken. Deze klachten kunnen er voor zorgen dat je minder goed functioneert op je werk. Hierdoor kun je situaties op je werk als erg stressvol ervaren.Werkstress is dan de laatste druppel die de emmer doet overlopen.

Een keertje goed moe zijn na het werk is geen ramp, het kan je zelfs een voldaan gevoel geven. Belangrijk is dat je hiervan goed hersteld, een nacht goed slapen bijvoorbeeld.

Stress is dan ook niet per defenitie ongezond. Stress zorgt er voor dat we goed kunnen presteren. Het wordt pas ongezond als je niet meer kunt herstellen, als er teveel momenten van stress zijn. De stress stapelt zich dan op. Slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, emotioneel worden zijn dan enkele symptomen die op kunnen treden. Ook de weekeinden zijn dan vaak te kort om bij te tanken.

Stressklachten hebben een belangrijke functie. Het zijn signalen dat er iets mis is, dat je teveel hooi op de vork neemt. Vaak worden deze signalen genegeerd en wordt er niets aan gedaan. Als dit te lang duurt kunnen de stressklachten resulteren in een burn-out. We gaan letterlijk door tot we er bij neervallen.

Natuurlijk heeft niet iedereen evenveel last van werkstress. Sommige dingen geven de een veel stress, terwijl een ander hier helemaal geen stress van ondervindt. Bijvoorbeeld een verandering van taak, voor de een is het een uitdaging en voor en ander zit hier absoluut niet op te wachten. Het is een kwestie van belasting en belastbaarheid. De belasting mag best eens teveel zijn, maar als dit structureel gebeurt ontstaan er problemen. Met voldoende buffers, dat zijn de dingen waar je energie van krijgt, kun je ook met een hoge werkdruk werkstress en een burn-out voorkomen. Neem eens wat vaker een korte pauze, bespreek de werkdruk en de situatie met je leidinggevende, of als je zelfstandige bent, neem je eigen functioneren eens onder de loep.

De inspectie voor Sociale zaken en Werkgelegenheid heeft geconstateerd dat in 2014 ruim 33 procent van het ziekteverzuim veroorzaakt werd door werkstress. Daarmee was deze klacht de grootste reden voor het ziekteverzuim.

Werkstress heeft niet alleen met een hoge werkdruk te maken, ook werk dat te gemakkelijk is of geen uitdaging meer biedt kan voor werkstress zorgen. Daarnaast zijn onduidelijkheid over je taken, pesten op het werk, de werksfeer,†onduidelijkheid over de toekomst van je werk of niet gewaardeerd worden enkele oorzaken van werkstress.

De symptomen van werkstress lopen wijd uiteen, van prikkelbaarheid en angsten tot tandenknarsen en hoofdpijn. Vermoeidheid, darmklachten, eenzaamheid, boosheid, piekeren, vergeetachtigheid, hartkloppingen, pijnklachten, overeten, drang naar alcohol en nog veel meer. De lijst met symptomen is bijna eindeloos. Stress kan zich op vele manieren uiten. Het is van belang dat je tijdig ontdekt dat je blootstaat aan werkstress en de symptomen hierin (h)erkent. Kun je niet mer ontspannen, blijf je maar piekeren (over het werk), of wordt je op zondagavond chagrijnig omdat je de volgende ochtend weer naar je werk moet? Ga dan eens na of je misschien last hebt van werkstress.

Ervaar jij ook werkstress, dan kunnen wij je hierbij begeleiden. Wij hebben uiteenlopende disciplines in huis om te leren omgaan met de werkstress, om de symptomen te bestrijden en voor herstel te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan wandelcoaching, NEI therapie, acupunctuur of Qigong therapie. Deze disciplines en nog meer kunnen worden samengevoegd tot een behandelprogramma dat voor jou op maat gemaakt wordt. Wij werken ook met werkgevers samen, dus misschien neemt jouw werkgever de kosten, of een gedeelte hiervan, op zich.

Maak vandaag nog een afspraak voor een behandeling of voor een gratis en vrijblijvend 15 minuten gesprek waarin we samen kijken hoe we jouw situatie kunnen aanpakken.

www.ashana.info.
077-3740538

 

 

Geplaatst in Geen categorie

Energie en emoties

Leer er maar mee leven! Wordt er dan gezegd…..

We leven in een hectische maatschappij. Het lijkt wel alsof het woord stress onderdeel geworden is van onze dagelijkse manier van leven. Veel mensen hebben uiteenlopende vage lichamelijke en emotionele klachten. Zelfs in de vakantie lijkt het alsof ons lichaam de rust niet kan vinden om te herstellen. Een aanwijsbare oorzaak voor veel van deze klachten wordt niet altijd gevonden. ďleer er maar mee levenĒ wordt er dan gezegd. Hoe vaak kom ik dit tegen als mensen bij ons in de praktijk komen? Er zijn echter mogelijkheden ipv beperkingen.

Energie overdracht is de eerste ďIn-Ē en ďOutputĒ naar ons fysieke en psychische systeem. Daarmee ook mede bepalend voor onze gezondheid. Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Zo is er de grofstoffelijke energie, die zich bevindt in de materie, zoals voorwerpen en je lichaam. Daarnaast heb je de fijn- stoffelijke energie, die zich bevindt in alles wat “niet zichtbaar” is, denk bijvoorbeeld aan de “ege ruimte” om je heen, je chakraís en je energieveld, de aura. Doordat alles in en om ons heen uit energie bestaat is het de basis voor het functioneren van het menselijk lichaam. Het energetisch lichaam is net zo belangrijk als de slagaders, organen, zenuwstelsel en hersenen voor het fysieke en psychische systeem. Is een van onze systemen uit balans dan krijgen we klachten, fysiek, energetisch of psychisch. Chronische moeheid, depressieve stemmingen, ontstekingen die niet overgaan, onrust en noem het maar op.

Wat we steeds meer gaan begrijpen is dat o.a. emoties van invloed zijn op het functioneren van ons lichaam en bepalend kunnen zijn voor onze gezondheid. Emoties fungeren als een overdracht van trilling welke de prikkeloverdracht van onze cellen beÔnvloeden zowel van binnen als van buiten en zo dus ons gehele systeem.

Ziekte kan dan ontstaan uit onverwerkte emoties. Onverwerkte emoties geven emotionele beperking en geven uiteindelijk functieverlies. Functieverlies geeft fysieke klachten, geeft ziekte welke op zijn beurt weer een emotionele beperkingen oplevert. De cirkel is rond.

Vooral bij hooggevoelige personen zien we dat door de hoge mate van gevoeligheid men lichamelijk en gedragsmatig heftiger als menig ander kan reageren op emoties van henzelf of een ander.

Veel onverwerkte emotionele ervaringen hebben vaak hun oorsprong in de kindertijd. Soms zelfs al in de moederschoot. Onverwerkte emotionele ervaringen tijdens de zwangerschap kunnen bij het kind een energetisch geheugen creŽren dat zelfs nog op een langere termijn een negatieve invloed kan uitoefenen o.a. in innerlijke onrust, faalangst, of ander ongewenst gedrag. De hersenen van een kind zijn namelijk nog niet zo ver ontwikkeld dat het elke emotionele prikkel kan begrijpen, ook niet van de moeder als het in de buik zit. Vertalen van de binnengekomen prikkel gebeurt pas als het kind geboren is en vanuit al zijn zintuiglijke ervaringen een innerlijke vertaalslag kan maken naar wat het ervaart om er vervolgens extern een uiting aan te geven.

Ons onderbewustzijn is heel creatief en slaat emotionele gebeurtenissen op in de vorm van plaatjes (associaties) in ons geheugen. Deze worden verbonden aan bepaalde gevoelens positief of negatief. Als een situatie of gebeurtenis door ons niet op de juiste manier geÔnterpreteerd wordt, wordt het ergens in afwachting van activering in ons systeem geparkeerd. Je zou kunnen zeggen dat er een soort van PEG (Psycho Energetisch Geheugen) is geboren. En neem maar aan dat we heel veel van deze onbewuste PEG’s in het leven ervaren. Deze PEG kan dan op de achtergrond mee blijven draaien en op onverwachte momenten aan de oppervlakte komen waardoor we uit balans geraken. Zo kan sabotage ontstaan vanuit het onderbewustzijn wat zich kan uiten in lichamelijke en emotionele klachten welke onverklaarbaar lijken.

Veel therapieŽn vanuit het Complementaire werkveld of alternatief zijn erop gericht om deze energetische PEG op te sporen en te deblokkeren waardoor de energie weer vrijelijk kan stromen. Met NEI therapie (neuro emotionele integratie therapie) is een methodiek, werkwijze die we toepassen in de praktijk om deze PEG in het onbewuste op te sporen. NEI therapie komt snel tot de oorzaak van het probleem en het maakt niet uit in welk systeem de klacht zit en hoelang de problematiek al aanwezig is. Door de onderliggende PEG op te sporen in het geheugen en met bepaalde methodieken te transformeren heeft het een neurologisch effect op het zenuwstelsel de hersenen en op het fysieke en energetische systeem. Hierdoor kom je weer in balans.

NEI is een behandeltechniek ontwikkeld vanuit allerlei verschillende methodieken. De basis is gelegd met elementen uit de Touch for Health, NAC (Neuro Associatief Coachen) EMDR en NLP. Tevens wordt er gebruik gemaakt spiertesten en de kennis van de 5 elementen leer.

Voor wie is Nei:

NEI is er voor iedereen, van jong tot oud, in iedere levensfase, voor elk probleem of ongemak. NEI heb ik al vele malen in kunnen zetten ook bij hoog- gevoelige kinderen en volwassenen. Voor hen is het nog eens zo moeilijk om alle ervaringen goed te kunnen verwerkten doordat ze vaak onbewust overspoeld worden met emoties en gevoelens van een ander. Als zij daarnaast ook nog last hebben van onverwerkte emoties uit het verleden, kan het leven voor hen zwaar aanvoelen waardoor functioneren in onze drukke maatschappij moeilijk kan zijn.

Nei is dan een mooie methode om hier iets in te kunnen betekenen.

Een aantal voorbeelden waarbij NEI- therapie ingezet kan worden:

– Trauma verwerking
– Onverklaarbare emoties
– Onverklaarbaar gedrag
– Concentratie problemen
– Faalangsten en onzekerheden
– Fysieke klachten waar men al lang last van heeft
– Om iemand weer volledig in zijn kracht te zetten
– Bij ziekte herstel
– Ter voorkoming van ziekte
– Bij relatieproblematiek, scheiding
– Zwangerschap/zwanger willen worden
– Burn-out
– enz..

Op zoek gaan naar wie je werkelijk bent. Je leven leiden in volle kracht en vanuit jouw kwaliteiten. Nei biedt hierin zeker voor jong en oud goede ondersteuning.

Geplaatst in Geen categorie

Over paranormale kinderen

Paranormale kinderen begeleiden:
(Bron: Handboek voor overgevoelige kinderen van Norma Prikanowski van Veggel)

Over paranormaal begaafde kinderen, moet allereerst gezegd worden dat het geen afwijking, syndroom of ziekte is. Ook dat deze kinderen niet als speciaal betiteld moeten worden. Het paranormale kind behoort tot deze generatie van sensitieve kinderen die we vaak niet kunnen plaatsen in de hedendaagse kaders van fysieke, emotionele en sociale ontwikkeling. Paranormale kinderen kunnen zowel in de zichtbare wereld als in de onzichtbare wereld leven. Het is echter voor hen niet altijd duidelijk waar ze op dat moment zijn. Vanwege dat het kinderbrein nog volop in ontwikkeling is en fantasie en werkelijkheid tot een bepaalde leeftijd heel dicht bij elkaar liggen. Het zijn kinderen die niet alleen toegang hebben tot de informatie vanuit het aardse, maar vaak ook de informatie ontvangen vanuit de hogere sferen van onstoffelijkheid of de universele bron. We zien dat er vanuit de maatschappij een steeds grotere vraag komt naar ondersteuning in deze hedendaagse problematiek die hieraan ten grondslag ligt. Er is behoefte om over een dergelijk onderwerp dat tegenwoordig deel uit maakt van de huidige maatschappij meer kennis, inzicht en begrip te krijgen over hoe dergelijke processen zich verhouden ten opzichte van de innerlijke belevingswereld van het kind en de interactie met zijn omgeving.

Daar dit onderwerpen zijn die in het reguliere beroepenveld van opvoeding nog niet volgens een vast kader gestructureerd zijn en misschien ook niet volgens een kader gestructureerd kunnen worden is het vaak moeilijk om als ouder of hulpverlener passende ondersteuning en begeleiding te geven aan het hedendaagse kind. Vaste kaders maken situaties in de opvoeding inzichtelijk, maar zijn niet altijd noodzakelijk om een kind te ondersteunen in zijn huidige ontwikkeling of om te begrijpen wat het kind in deze zo snelgroeiende maatschappij nodig heeft.

Een aantal jaren geleden was er nog niet zoveel bekend over paranormale begaafdheid. Er was in die tijd veel onbegrip met name vanuit de reguliere hulpverlening. Waar doctoren en psychologen het niet wisten te verklaren of het niet konden plaatsen in de reguliere kaders werd het vaak maar afgedaan als ďhet zit tussen de orenĒ. ďNeem maar een rustgevend tabletjeĒ of in het ergste geval werd iemand aan de antidepressiva gezet. Ook nu is het vaak nog moeilijk om in de reguliere hulpverlening begrip te krijgen voor dit soort problematiek die speelt bij deze generatie. Zowel voor de kinderen als volwassenen. Want ook onder de volwassenen zit een hele generatie die zich in het verleden verloren gevoeld heeft door hun gevoeligheid en paranormale begaafdheid. Het zijn onderwerpen waar nog niet duidelijk zicht op is, zij het dat er een verandering gaande is door ons steeds meer en meer te gaan verdiepen in deze materie. Goede boeken, voorlichting, lezingen, gespecialiseerde therapeutische praktijken enz.. We krijgen inzicht in de ontwikkelingen over hoe de toename van gevoeligheid en paranormale begaafdheid zich in de loop der jaren vanuit de evolutie gevormd heeft in het menselijke lichaam en hoe we hiermee om kunnen gaan. Als kinderen leren om gaan met hun hooggevoeligheid en paranormaal begaafdheid wordt het voor hen een kwaliteit inzetbaar in hen ontwikkeling en verder leven.

Zelf hebben wij uit eigen ervaring geleerd hoe het is om paranormaal begaafd te zijn en niet begrepen te worden door onze omgeving. Dat heeft ons de kans gegeven om hier als ťťn van de pioniers een oplossing voor te zoeken. Hoe ga je om met je paranormale gaves, hoe kun je jouw kind begeleiden dat worstelt met paranormale ervaringen. Voor een kind kan het soms beangstigend zijn. Soms vinden kinderen het wel prettig om net iets meer te weten en voelen dan de ander.

Wij hebben een unieke methode ontwikkeld om paranormale kinderen te begeleiden. ook volwassenen trouwens.

Met een goede begeleiding leren het kind ťn de ouders hoe ze van een klacht een kracht kunnen maken. Paranormale gaves zijn niet eng of gek. Het kan een mooie eigenschap zijn als je ermee leert omgaan.

Wij leiden ook therapeuten, leerkrachten, begeleiders en dergelijke op om paranormale kinderen te begeleiden. Kijk hiervoor ook eens op onze website.

Neem gerust eens contact op voor meer informatie.

077-37405358
www.ashana.info

Geplaatst in Geen categorie

Najaars Nieuwsbrief

Voor onze najaars nieuwsbrief klik HIER

Geplaatst in Geen categorie

Kurkuma, van keukenkruid tot wondermiddel

Kurkuma (koenjit, Indiase geelwortel, Indiase saffraan) is een aromatische specerij uit de wortel van Curcuma longa, een plant uit de gemberfamilie. Kurkuma is een van de ingrediŽnten van kerriepoeder en geeft het zijn typische diepgele kleur en is licht bitter van smaak. Kurkuma wordt in de oosterse keuken veel gebruikt. Het is een wortel, maar het is vooral bekend als een geel poeder. Maar ook de wortel wordt vaak gebruikt.

Naast keukenkruid wordt kurkuma ook gebruikt als kleurstof, om bijvoorbeeld rijst geel te kleuren. Het wordt gezien als een goedkope vervanger voor het vele malen duurdere saffraan. Het wordt daarom ook wel eens Indische saffraan genoemd.

Als familie van de gember, is het niet zo verwonderlijk dat ook kurkuma allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen bezit. Binnen de Indiase ayurvedische geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde wordt dit kruid van oudsher ingezet bij uiteenlopende gezondheidsproblemen waaronder maagdarmklachten, leverziekten, gewrichtsontsteking, bijholteontsteking, (brand)wonden en ooginfecties. Met name de ontstekingsremmende werking van Kurkuma wordt zeer gewaardeerd.

Er is al aardig wat onderzoek gedaan naar de werking van kurkuma.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kurkuma waarschijnlijk ingezet kan worden voor:

– Problemen met de spijsvertering, want het stimuleert de aanmaak van gal en werkt ontstekingsremmend.
– Hersenaandoeningen als Alzheimer en Parkinson, want curcumine bindt zich aan giftige zware metalen als cyanide, lood en cadmium, zodat deze geen schade in de hersenen kunnen aanbrengen. Uit onderzoek is gebleken dat onder invloed van kurkuma het Breingerelateerde Neurotrofe Factor stijgt, waardoor de aanmaak van nieuwe neuronen verhoogd wordt. Hierdoor speelt het een belangrijke rol in het bestrijden van degeneratieve breinaandoeningen zoals Alzheimer.
– Depressie.
– Reumatische Artritis, vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine.
– Leverondersteuning en ontgifting.
– Bescherming van de bloedvaten tegen de oxidatie van cholesterol. Oxidatie van cholesterol is wat de bloedvaten beschadigt en laat dichtslibben.
– en nog veel meer.

En uit de ervaringen opgedaan door duizenden jaren gebruik lijkt het dat kurkuma ook helpt bij vele andere aandoeningen zoals candida overgroei, eczeem, galstenen, gebitsproblemen, carpaletunnelsyndroom, slechte adem en grijze staar. Recente onderzoeken richten zich ook op de bestrijding van kanker met kurkuma. Het lijkt er op dat kurkuma een rol speelt bij de vernietiging van de kankercellen. Echter er is nog veel meer onderzoek nodig om dit effect te bevestigen.

Kurkuma wordt niet erg goed opgenomen in het bloed, maar met wat zwarte peper (piperine) wordt de opname met wel 2000% verhoogd! Het is dan ook geen verrassing dat zwarte peper ook ťťn van de ingrediŽnten van kerrie is.

Omdat de benodigde dosering van kurkuma vrij hoog is, is het raadzaam om een goed kurkumasupplement te nemen. De hoeveelheid die met de voeding wordt opgenomen is voor therapeutische doeleinden te laag.
Maar iedere dag je†eten kruiden met kurkuma levert wel een goede basis voor je gezondheid.

Kurkuma, is het een oeroude superfood? Of is het een kruid tegen allerlei kwalen?
Beide. Het is een smakelijk en gezond ingrediŽnt voor in de keuken, maar het wordt ook toegepast om tal van aandoeningen te bestrijden. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van kurkuma en het zou mij niet verbazen als in de nabije toekomst nůg meer geneeskrachtige eigenschappen van kurkuma ontdekt worden.

De geneeskrachtige werking van kurkuma is reeds duizenden jaren bekend in AziŽ. Het wordt soms ook wel een panacee genoemd, een wondermiddel.†Of het echt een wondermiddel is of gewoon een antwoord van de natuur op vele aandoeningen waaraan de mensen lijden laat ik in het midden.
Zeker is wel dat een dagelijks snufje kurkuma in je eten preventief werkt en ook als therapeutisch middel is het goed inzetbaar.

Als je kurkuma eens wil gebruiken in de keuken heb ik hieronder nog een eenvoudig recept voor Indiaase bloemkool, een lekkere variant op de oerhollandse bloemkool; met kokos en koriander voor een Indiaas tintje:

IngrediŽnten

1 bloemkool in roosjes
3 eetl gemalen kokos
2 theel kurkuma
Bosje verse koriander
Zout en peper
1 eetl zonnebloemolie
2 cm verse gember
100 ml kokosmelk

Bereiding

Kook de bloemkool in een ruime hoeveelheid in ca 10 minuten beetgaar. Schil de gember en snijd hem in kleine stukjes. Verhit de olie in een grote pan en bak de gember aan. Giet de bloemkool af en voeg de roosjes toe aan de gember. Roer de kokosmelk er voorzichtig door en breng op smaak en kleur met de kurkuma, geraspte kokos en een snufje zout en peper. Hak de koriander fijn en meng met de bloemkool, laat nog 2 minuten zachtjes op het vuur staan en garneer eventueel nog met wat verse koriander.

Tip: Nog Indiase bloemkool over? Maak er de volgende dag heerlijke Indase soep van. Je hoeft alleen maar de bouillon en de helft van de kokosmelk toe te voegen en te pureren.†(bron:www.leukerecepten.nl)

Smakelijk eten

 

Geplaatst in Geen categorie

Yin en Yang, dualiteit en eenheid samen in ons bestaan

Yin en Yang, dualiteit en eenheid samen in ons bestaan

Yin en Yang, wie kent ze niet. Het zijn de twee tegenpolen die de wereld om ons heen in beweging houden.
Je kent het symbool wel, de cirkel die verdeeld is in een witte helft en een zwarte helft. Omdat Yin en Yang nooit absoluut zijn bevindt zich in iedere kleur een stip van de tegenpool. Ze zijn zeker niet statisch, Yin en Yang zijn continue in een dynamisch proces verwikkeld. Hierdoor ontstaat er een natuurlijk evenwicht.

Het Yin en Yang principe is ťťn van de belangrijkste theorieŽn uit de traditionele Chinese geneeskunde, TCM, maar beslist niet de enige.

Vaak worden de kwaliteiten van Yin en Yang in rijtjes opgenoemd. Deze kwaliteiten zijn tot op zekere hoogte correct, alleen wordt vaak vergeten dat Yin en Yang relatief zijn ten opzichte van elkaar.
Bijvoorbeeld: Yin is koud en Yang is warm. Dan zou je zeggen dat het klimaat in Nederland Yin is ten opzichte van het klimaat in Afrika, immers in Nederland is de temperatuur een stuk lager dan in Afrika. Maar het klimaat in Nederland is Yang ten opzichte van het klimaat in de poolgebieden, waar het veel kouder is dan in Nederland.

Zo zie je dus dat het klimaat in Nederland zowel Yin als Yang kan zijn. Het ligt aan de manier waarop je ernaar kijkt. Dus niets is absoluut Yin of Yang, het is relatief.
Yin en Yang zijn niet alleen tegengesteld aan elkaar, ze zijn ook afhankelijk van elkaar, ze kunnen niet bestaan zonder de ander. Er kan geen dag zijn zonder nacht, geen koude zonder warmte enzovoorts.

Zoals eerder gezegd zijn Yin en Yang niet statisch, maar een dynamisch proces. Ze beÔnvloeden elkaar. Als Yin uit balans raakt zal Yang hierop reageren en vice versa. Ze zoeken continue naar een staat van evenwicht.

Yin en Yang gaan ook in elkaar over, Yin kan in Yang veranderen en andersom.
De zomer, Yang, veranderd langzaam in de winter, Yin, die op zijn beurt weer transformeert naar de zomer, Yang. De lente en de herfst zijn de tussenfasen in dit proces. De lente is Yang in Yin en de herfst is Yin in Yang.

In de Chinese geneeskunde wordt onder andere gekeken hoe de balans tussen Yin en Yang in het lichaam is. Als Yin uit balans raakt en er een tekort aan Yinne energie ontstaat, zal Yang het gat opvullen met Yange energie. Dit kan zich uiten in o.a. warmte (koorts), opwinding, onrust, rood gelaat en veel meer. Andersom gebeurt hetzelfde. Als Yange energie tekort schiet, neemt de Yinne energie het over en dan zullen en Yinne symptomen zijn zoals koudegevoel, apathie, bleekheid enzovoorts.

Enkele kwaliteiten die aan Yin en Yang toegeschreven worden zijn:
Yin: donker, nacht, winter, schaduw, rust, materie, dalend, langzaan, water, voorkant lichaam, bloed, chronische klachten, intern enz.
Yang: licht, dag, zomer, zon, beweging, actie, stijgend, snel, vuur, achterkant lichaam, energie, acute klachten, extern enz.

Aan de hand van de symptomen kan de TCM therapeut bepalen of de persoon een Yinne of een Yange aandoening heeft en daarop zijn behandeling aanpassen. Hierbij wordt ook gekeken naar andere modellen die een grote rol spelen in de Chinese geneeskunde, zoals de vijf elementenleer.

De TCM therapeut zal bepalen of de aandoening acuut is, of chronisch (het kan zo zijn dat iets acuut begint en later chronisch wordt, men ziet hier hoe Yang over gaat in Yin), of het intern of extern is (in de organen of huid en spieren), of dat warmte of koude de overhand heeft enz.

Hiervoor heeft de therapeut verschillende methodes voor. De pols en tongdiagnose, het uitvragen van de klachten bij de cliŽnt, het gedrag en uitzien van de cliŽnt en meer.

Als blijkt dat de aandoening Yin van aard is, zal de Yange energie gevoed worden, of het Yin getemperd worden. Afhankelijk van de aard van de klachten. Als de aandoening Yang van aard is zal het yin gevoed en/of het yang getemperd worden.
Een teveel aan Yinne energie zal niet zo vaak voorkomen, vaker zijn die klachten het gevolg van een tekort aan Yange energie, waardoor het lijkt alsof Yin teveel is. Yin heeft van nature de eigenschap om eerder tekort te zijn. Yang daarentegen is graag overactief en is uitbundig.

Er zijn vier mogelijkheden bij het bepalen van tekort of teveel aan Yin of Yang:
Het kan zijn dat Yang teveel is en Yin is nog normaal, ůf Yang is normaal en er is een tekort aan Yin. Beide geven vaak klachten van teveel Yang.
Het kan ook omgekeerd zijn: er is een teveel aan Yin en Yang is normaal, ůf Yin is normaal en Yang is tekort. Dit zal overwegend Yinne klachten vertonen.

Welke situatie er ook is, als het te lang duurt zal er altijd verdere schade ontstaan. Bijvoorbeeld: als Yang teveel is en Yin normaal zal dit uiteindelijk er voor zorgen dat Yang nůg sterker wordt en Yin minder wordt. De klachten zullen dan ook verergeren.

Tel daarbij de vijf elementenleer en andere theorieŽn uit de TCM bij op en je hebt een complexe methode om aandoeningen te diagnisticeren en te behandelen.

Als acupuncturist ben ik uitgebreid geschoold in deze theorieŽn en combineer ik dit met de westerse zienswijze om zo tot een uniek behandelplan voor de cliŽnt te komen.

De theorie van Yin en Yang is ťťn van de unieke zienswijzen waarop de Chinese geneeskunde en de Chinese filosofie zijn gebaseerd. Een heel andere kijk op onze wereld als die wij gewend zijn. Beide zienswijzen zijn erg verschillend, maar er is bij beiden geen goed of fout. Een combinatie van beiden is natuurlijk ideaal, ze vullen elkaar immers aan.

Geplaatst in Geen categorie

HSP en traumahealing

HSP en traumahealing

HSP, High Sensitive Person, hooggevoeligheid is een veel voorkomende “klacht” in de moderne samenleving. Veel mensen, kinderen en volwassenen, hebben last van overprikkeling. HSP of hooggevoeligheid is geen ziekte of een aandoening, het is simpelweg een overdaad aan prikkels vanuit je omgeving. Het hoeft geen klacht te zijn, HSP kan ook een kracht zijn.

De hele dag staan we bloot aan prikkels uit onze omgeving. In onze steeds maar drukker wordende 24 uurs maatschappij komt er praktisch geen einde aan de stroom aan prikkels en indrukken. Deze moeten door onze hersenen verwerkt worden. Alles wat binnenkomt wordt in onze hersenen gekeurd, gewogen, naar belangrijkheid ingedeeld en er wordt een emotie aan gekoppels en vervolgens in ons “archief” opgeborgen.

Tegenwoordig verlopt dit proces niet bij iedereen even vlot. Een stijgend aantal mensen krijgt de gestage stroom aan prikkels niet meer verwerkt. Heel eenvoudig gezegd: hun bedrading is niet opgewassen tegen de stroom die er doorheen loopt. Hierdoor ontstaan klachten op fysiek en op psychisch gebied.

Maar hoe kan het dat de een geen last heeft van de vele prikkels en de ander wel? Hiervoor zijn enkele oorzaken voor te vinden. Het is onder andere genetisch bepaald dat we ons steeds aanpassen aan onze omgeving. Echter, voor veel mensen gaat deze aanpassing niet zo snel als de veranderingen plaats vinden.

Verder kan het zijn dat hooggevoeligheid een “erfenis” is uit ons verleden of zelfs uit een vorig leven.

In ons verleden of in een vorig leven kunnen we een traumatische gebeurtenis meegemaakt hebben die we toen niet verwerkt hebben. Deze traumatische gebeurtenis werkt dan als een blokkade in ons verwerkingssysteem in de hersenen. Met sjamanistische traumahealing en met NEI (Neuro Emotionele Integratie) kan die oorzaak weggenomen worden zodat de prikkelverwerking weer verbetert.

Met NEI of sjamanistische traumahealing hoef je het trauma niet meer te herbeleven, het wordt door de behandelaar opgespoord en weggenomen zodat je er geen hinder meer van hebt. De behandelingen verschillen van elkaar, maar hebben beide hetzelfde effect. Door het trauma weg te halen schep je weer ruimte om de overdaad aan prikkels weer aan te kunnen.

Tijdens de sjamanistische traumahealing lig je op een futon op de grond terwijl ik je je door de verschillende stappen van het ritueel begeleidt. Soms kunnen lichamelijke sensaties optreden of kunnen zich beelden vormen voor je geest maar meestal voel je je diep ontspannen.Een healing duurt gewoonlijk een uur, maar soms ook wat langer. Tijdens een sjamanistische traumahealing wordt gebruik gemaakt van de sjamanendrum en andere atributen.

Bij een NEI behandeling wordt het trauma opgespoort tussen het bewuste en onbewuste. Er wordt gebruik gemaakt van spiertesten, de biotensor, NLP, en drukpunten.

Beide methodes zijn uitermate geschikt om een trauma op te lossen en de prikkelgevoeligheid te verbeteren.

Wil je meer weten aarzel dan niet om contact op te nemen.

Geplaatst in Geen categorie

Qigong, leven met je universele levenskracht

Qigong, leven met je universele levenskracht

Je hebt het vast wel eens gezien, Chinezen die in parken langzame, vloeiende bewegingen beoefenen.
Deze bewegingen zijn Qigong of Taichi, een eeuwenoude bewegingsvorm uit China. Maar ook bij ons in het westen maakt qigong een grote groei door.
De bedoeling van deze langzame, vloeiende bewegingen is om de qi, de levensenergie die in jouw lichaam stroomt te harmoniseren en blokkades op te heffen.

De oude Chinezen zeiden:

Qigong geeft je de kracht van een houthakker, de soepelheid van een baby en de gemoedsrust van een wijsgeer.

Qi is de levensenergie, de universele levenskracht en gong betekend “het profijt uit het werk door volharding”. Qigong betekend dus het werken met levensenergie en hier profijt uit te halen.

De oudste qigong oefeningen waren waarschijnlijk de dierendansen van de oude Chinese sjamanen. De beoefenaar maakte zich zo de eigenschappen van de dieren eigen: lenigheid, evenwicht, kracht, sierlijkheid.
Er zijn tegenwoordig diverse soorten en vormen van qigong. Welke je beoefend is niet zo belangrijk. Je intentie is veel belangrijker.

Qigong wordt door diverse groeperingen met verschillende intenties beoefend:

De TaoÔsten hebben als doel in harmonie met de natuur te leven en beoefenen hier o.a. qigong bij. DE langzame bewegingen weerspiegelen de energie bewegingen in de natuur.

De Boeddhisten hebben een meer religieus doel, zij willen verlichting bereiken. In eerste instantie alleen met meditatie, maar later werd qigong toegevoegd om het lichaam te trainen en meer evenwicht in het yin en yang te krijgen.

De Confucianisten hebben discipline als doel, het dienen van de medemens, het karakter versterken en de morele waarden cultiveren. Ook zij beoefenen qigong om dit te bereiken.

De beoefenaars van vechtsporten houden hun energie optimaal met qigong, zodat zij tijdens het beoefenen van de gevechtssport goed kunnen presteren.

De therapeuten en artsen hebben uiteraard de preventie en genezing tot doel met qigong.

Qigong en Taichi hebben dezelfde oorsprong, maar verschillen toch licht van elkaar. De bewegingen zijn veelal identiek, maar de intentie is van oorsprong anders. Terwijl taichi van oorsprong een verdedigingsvorm is en een hele reeks bewegingen achter elkaar zijn, is qigong gericht op het laten stromen van je energie en worden bewegingen steeds weer herhaald. Taichi is echter ook een vorm van qigong, taijigong.

Qigong is niet alleen de bewegingsvorm, het is veel meer dan dat. Qigong is ťťn van de vier pijlers waarop de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) is gebaseerd. Naast acupunctuur, kruidengeneeskunde en tuina massage is qigong een van de geneeswijzen die sinds de oudheid tot op de dag van vandaag in China en ver daarbuiten beoefend wordt.
Qigong is een energetische geneeswijze, de behandelaar gebruikt het om energie in het lichaam van de cliŽnt te sturen, weg te nemen en toe te voegen.

Medische qigong is een geneeswijze waarbij dus de energie gestuurd, weggenomen, toegevoegd en geharmoniseerd wordt. Klachten ontstaan als de stoom van de levensenergie in ons lichaam verstoort wordt. Met qigong (en andere TCM behandelingen) worden deze verstoringen weggenomen en de levensenergie gevoed en geharmoniseerd.

De mens is steeds bezig zich in evenwicht te houden met de hem omgevende elementen. Er is continu interactie tussen de energie in ons lichaam en de energie buiten ons lichaam. Het is belangrijk dat je dan goed functioneert om deze interactie goed te laten verlopen. De oefeningen van de qigong kunnen ingezet worden bij uiteenlopende klachten, zoals rugklachten, vermoeidheid, emotionele klachten, burn-out en vele andere klachten.
Als de beoefenaar de oefeningen goed doet zal de interactie tussen de energie in- en de energie buiten het lichaam in balans raken. Hierdoor ontstaat een gevoel van welbevinden.

Ook bij HSP is qigong een mooie manier om de prikkelverwerking soepel te laten verlopen. Het helpt de geest tot rust te brengen.

Qigong is daarom niet alleen goed als behandelmethode bij klachten, maar is uitermate geschikt ter preventie.

Wie dagelijks qigong beoefend raakt in harmonie met zijn of haar omgeving, de levensenergie in het lichaam zal uitbundig stromen, lichaam en geest zullen steeds beter kunnen samenwerken. Met blijft fit en gezond.

Of anders gezegd: qigong geeft je de kracht van een houthakker, de soepelheid van een baby en de gemoedsrust van een wijsgeer.

Dus Laat je energie stromen en leef met de universele levenskracht.

Geplaatst in Geen categorie