Behandeltraject “de reis van de Sjamaan”

Behandeltraject de reis van de Sjamaan

Wat:
Het behandeltraject de reis van de Sjamaan is een reeks behandelingen waarin jouw oude blokkades en trauma s worden opgeruimd op sjamanistische wijze.
Oude blokkades en trauma s kunnen vele klachten opleveren, zowel fysiek als emotioneel en spiritueel.

Voor wie:
de reis van de Sjamaan is voor iedereen die: een trauma heeft, PTSS, angsten, emotionele problemen, stress/burn-out, hooggevoeligheid en fysieke klachten zoals chronische pijn en meer.

Maar ook voor diegene die niet meer weet hoe nu verder met het leven, die voor keuzes staat, zich verder wil ontwikkelen op spiritueel gebied, die weer in contact met zichzelf (en daarmee ook met je naasten) wil komen, die behoefte heeft om de volgende stap te zetten.
Of gewoon omdat je het jezelf gunt.

Hoe:
Door middel van dit behandeltraject van 5 behandelingen (met telkens een tussenpose varierend van 3 tot 5 weken) gaan we op diep niveau en vanuit verschillende invalshoeken werken aan een oplossing.
We gaan aan de slag met wandelcoaching, behandelingen en meditatieoefeningen.

De reis van de Sjamaan is een reis naar jouw behoefte samengesteld. Ik ben als het ware je reisleider op weg naar genezing en gezondheid. De reis van de Sjamaan kun je ook volgen als weg naar zelfontplooiing.

De losse sessies zullen tussen de een en twee uur gaan duren en vinden plaats bij mij in de praktijk. Behalve de wandelcoaching, die wordt buiten in de natuur gedaan.

Investering:
De grootste investering die je doet is de commitment om daadwerkelijk iets aan jouw situatie te gaan veranderen. Voor een optimaal resultaat verwacht ik dat je ook echt aan de slag gaat met de handvaten die ik je aanreik. We zullen intensief aan de slag gaan.

De materiele investering is 75,- per sessie ( 375,- in totaal). Hiervan krijg je telkens een factuur die je eventueel deels kunt declareren bij jouw zorgverzekeraar.

Dus:
Spreekt jou dit aan? Wil je oude patronen doorbreken? Wil je je klachten oplossen? Ben je klaar om een afslag te nemen en een nieuwe weg in te slaan? Aarzel dan niet en neem contact met mij op. Samen bespreken we dan jouw reis.
frank@ashana.info of 06-24701637

Wie ben ik:
Mijn naam is Frank Prikanowski, ik ben sjamaan en natuurgenezer. Als sjamaan is het mijn taak om mensen te onderwijzen en te begeleiden naar een goede gezondheid van lichaam en geest. Het laten ontwaken van het spirituele bewustzijn bij mensen is een van de wegen die ik bewandel. Op deze weg leer ik hoe men weer in balans met zichzelf en de wereld komt, waardoor klachten verdwijnen. Naast de weg van het spirituele ontwaken bewandel ik nog vele wegen op verschillende niveaus. Sommigen zijn voor mijn eigen ontwikkeling, andere zijn er om mijn medemens te helpen en ondersteunen in zijn of haar proces.
Op deze manier herstel ik de balans bij mijn clienten.

Aho Mitakuye Oyasin

Geplaatst in Geen categorie

Angst, een vloek of een zegen?

De mensheid is in de greep van de angst. Angst voor een virus dat zich ongebreideld verspreidt over de wereld. Angst voor het onbekende, voor de dood, voor je medemens? Iedereen is een potentieel besmettingsgevaar geworden. De angst die heerst is zichtbaar in het hamstergedrag van mensen, de paniekreacties, complottheorien, doemdenken.

Maar is deze angst alleen voor dit nog nieuwe virus? Nee,ik denk dat de angst reeds langer aanwezig was. In sluimerstand. Het virus is alleen de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Wie angstig is wantrouwt anderen. Dit wantrouwen is al geruime tijd onder de mensen aanwezig. We zijn bang voor verlies van onze vrijheden, bang om tekort te komen in bezittingen, bang voor onze gezondheid, bang voor onze veiligheid enzovoorts. Deze angst uit zich in de wereld door egoisme, haat, oorlog en het onvermogen om ons hart open te stellen voor onze medemensen. De beurskoersen kelderen en de economie heeft volgens de rekenkamers al flinke schade geleden door het virus. Regeringen gebruiken angst als middel om de mensen te controleren. Polarisatie van de maatschappij is een normaal fenomeen aan het worden. We zijn de verbinding met elkaar kwijt. Dit is wat de angst met ons doet.

Iedereen kent angst. Vaak voor het onbekende, maar soms ook juist voor het bekende. Angst is een van onze basisemoties. Angst is nodig, is belangrijk.

Als de oermens geen angst had gekend, had de mensheid het niet overleefd. Angst laat je actie ondernemen. Als je je angst kunt accepteren kun je het ook inzetten om tot daden te komen. Juist nu, in deze tijd is het belangrijk om actie te ondernemen.

Nu is het de tijd om voor jezelf te beslissen wat echt belangrijk voor je is. Waar houd jij nog aan vast wat je al lang had moeten loslaten? Angst laat je mogelijkheden zien. Maar je moet het wel toelaten.

De wereld staat op het punt om te veranderen. Jij kunt hier positief aan deelnemen door nu actief te worden en voor jezelf duidelijk te maken wat je wil. Welke weg wil je gaan. Wat hindert jou om deze weg te gaan. Laat dat los en accepteer je angst. Jouw angst is als een wegwijzer. Hij wijst je de weg. Je kunt je angst overwinnen door de wegwijzer te volgen of je kunt in de angst blijven zitten en gaan hamsteren omdat je bang bent dat je niet genoeg spullen hebt.

Laat angst jouw drijfveer zijn om jouw wereld en die van je medemens te veranderen.

De verandering in de wereld is onvermijdelijk, maar als je weerstand biedt en blijft vasthouden aan de normen en waarden die je nu naleeft kan het een moeilijk gevecht worden. Dan zal de angst je verteren en verhinderen om in je kracht te staan.

Mijn advies aan jou is om naar je intuitie te luisteren. Je onderbewustzijn weet al lang wat goed is voor jou. Juist in deze tijd waarin velen van ons in isolatie komen te zitten geeft je intuitie je aanwijzingen. Wees niet bang om afgezonderd te raken van het sociale leven, maar omhels deze tijd om bij jezelf naar binnen te kijken. Geniet van je eigen gezelschap en dat van je naasten. Nu is er tijd om verbinding op een dieper niveau te maken met je medemens.

Luister naar wat jij jezelf te vertellen hebt. Bepaal wat echt belangrijk is voor jou. Laat de angst jou tot actie leiden. Je hebt het zelf in de hand.

Ook de oermens heeft door middel van zijn angsten naar zijn intuitie leren luisteren. Hierdoor heeft hij de kunst tot overleven ontwikkeld. Angst voor honger dreef de oermens uit zijn grot om te gaan jagen, angst voor roofdieren in de donkere nacht liet de oermens het vuur accepteren en ga zo maar door.

Net als de oermens moeten wij nu ook de kunst tot overleven opnieuw leren beheersen. Samen kunnen we een nieuwe, betere wereld scheppen. Maar dat kan alleen als we onze angsten onder ogen zien en de uitdaging accepteren om tot actie te komen.

Inmiddels zijn de mensen in Wuhan blij dat er eindelijk weer eens schone lucht ingeademd kan worden omdat de chemische luchtverontreiniging sinds lange tijd een halt is toegeroepen en in Italie maken mensen via hun balkon gezamenlijk muziek en zingen ze elkaar kracht en liefde toe. Deze mensen hebben hun angst geaccepteerd en zijn de uitdaging om een betere wereld te scheppen aangegaan.

Doe jij mee? Laat ook jij je angst de drijfveer zijn om deze wereld ten goede te veranderen?

Ik wens je veel liefde en wijsheid toe.

Frank

Geplaatst in Geen categorie

Hatsjoe, het is weer lente

Hatsjoe, het is weer lente

Opeens was het er weer, het lentezonnetje. Midden in februari, midden in de winter is het opeens lente. Temperaturen van wel 15 graden, lekker zonnetje en de krokussen staan al fier boven de grond te pronken met hun mooie kleuren.
Iedereen blij, eindelijk weer voorjaar. Er kan weer gewandeld worden, terrasjes komen weer tevoorschijn, de mensen zijn weer vrolijk, het leven krijgt weer kleur.

Maar is wel iedereen blij? Nee, veel mensen hebben deze dagen erg te lijden onder hooikoortsklachten.
Een op de acht mensen in Europa heeft last van hooikoorts.
Met een loopneus, brandende ogen en continue niezen mag het voorjaar je gestolen worden. De hooikoortsklachten kunnen zelfs zo ver gaan dat men er echt ziek van wordt en in bed blijft liggen.
Met name de Hazelaar en de Berk zijn erg actief met het rond laten vliegen van hun pollen. Op www.pollennieuws.nl kun je zien hoe de belasting met pollen in jouw omgeving is.

Maar wat is hooikoorts precies? De term hooikoorts heeft eigenlijk niets te maken met hooi of met koorts. De naam is vroeger bedacht door een Engelse arts, John Bostock. Het viel hem op dat hij altijd last had van klachten gedurende de hooiperiode. Omdat hij zich daarbij ook koortsig voelde, noemde hij het hooikoorts.
Hooikoorts is een allergische reactie op pollen van bomen, planten grassen en gewassen. Normaal kan een mens deze pollen gewoon verdragen, maar door een overreactie van het immuunsysteem reageert het lichaam te heftig. Er wordt dan veel histamine vrijgemaakt. Histamine is de eigenlijke oorzaak van de loopneus, niezen en de brandende ogen. Hooikoorts en allergisch astma maken beide deel uit van dezelfde aandoening. Bij allergisch astma zijn de onderste luchtwegen betrokken.

Maar er is ook goed nieuws voor mensen die aan hooikoorts lijden. Er kan iets aan gedaan worden.
Drink bijvoorbeeld drie tot vier kopjes biologische rooibosthee. Rooibos bevat veel antioxidanten en heeft een kalmerend effect op de hooikoortsklachten.
Naast de Rooibosthee zijn er ook nog diverse homeopathische geneesmiddelen die de symptomen als niezen, brandende en tranende ogen enz. verminderen.

Maar ook acupunctuur kan een grote bijdrage leveren in het verminderen van de hooikoortsklachten. Met een paar prikken kan de hooikoorts al flink verminderd worden.
Ben je bang voor naalden? geen nood er is ng een methode die ingezet kan worden tegen hooikoorts: Taping.

Met Taping worden twee stroken fysiotape thv de schouders opgebracht en die blijven een aantal dagen zitten. Hierdoor nemen de hooikoortsklachten af.
Dit is mn voor kinderen een vriendelijke behandeling.
Het beste is als verschillende methodes samen toegepast worden. Door de synergetische werking worden de afzonderlijke methodes versterkt. 1+1= niet 2 maar 10.

Dus heb je last van hooikoorts en wil je er vanaf, neem gerust contact op. Wij kunnen je hierbij helpen.

Ashana Holistic Care
www.ashana.info
frank@ashana.info
077-3740538

Geplaatst in Geen categorie

De taak van een sjamaan

Sjamanisme is sinds geruime tijd weer erg in opkomst. Vroeger hadden de natuurvolkeren over de hele wereld sjamanen in hun gemeenschap. Ook bij ons in het westen, deze werden o.a. druden genoemd.

Maar wat is sjamanisme en wat is de taak van een sjamaan, waarom werd in vroegere tijden aan de sjamaan zo’n grote betekenis en macht toegekend?
Was het omdat de sjamaan in staat was om toverkunstjes te vertonen die in de ogen van de gemeenschap als wonderen gezien werden?

Nee, een sjamaan had zo’n grote betekenis, en werd zo hoog geerd omdat hij of zij noodzakelijk was voor het functioneren van de gemeenschap. De sjamaan verrichtte geen toverkunstjes, de sjamaan was de belichaming van de normen en waarden van de gemeenschap, hij of zij was genezer, priester, astroloog, voorspeller, contactpersoon met de spirits en nog veel meer. Al deze functies kunnen onder de noemer heler samengevat worden. Helen, heel maken, het geheel overzien. Dat was de taak van een sjamaan.
Het woord sjamaan komt van het Evinki volk uit Siberi, het betekend letterlijk: “de ene die weet”.

Bij de natuurvolkeren zag en ziet men ziekte, of enig ander onheil dat de mensen overvalt, altijd als een teken dat er iets niet meer in overeenstemming is met het geheel waar de betroffen persoon in thuis hoort, de omstandigheden zijn niet meer in overeenstemming met de ziel van de betroffen persoon.
De sjamaan was belast met het opsporen van de oorzaak van het onevenwicht en met het weer heel maken van het geheel. De sjamanistische zienswijze houdt in dat ziekte altijd zijn oorsprong in het geestelijke, het spirituele vindt. Met fysieke klachten tot gevolg. De sjamaan hielp de zieke om zijn verbinding met het geheel weer te herstellen. Hierbij werd rekening gehouden met het zelfgenezend vermogen van de zieke. De sjamaan maakte de weg vrij van hindernissen die de zieke het zicht op het geheel versperden. De eigenlijke genezing kwam dan van de zieke zelf.

Ook tegenwoordeig wordt sjamanisme weer veel bedreven, zeker ook in het westen, waar het snel aan populariteit wint. Echter, een sjamaan is meer dan alleen iemand die je doordringend aankijkt en aan handoplegging doet, er is helaas veel kaf tussen het koren.
Ook voor de moderne sjamaan geldt dat hij of zij het geheel dient te overzien. Hij of zij heeft contact met andere werkelijkheden. De sjamaan wijst de zieke de weg en haalt hier de obstakels weg die het volledig functioneren van de zieke letterlijk in de weg staan. Op die manier kan de zieke zijn of haar weg weer volgen en het geheel overzien. Het zelfgenezend vermogen van de zieke wordt geactiveerd.

In mijn sjamanistische behandelingen ga ik op zoek naar datgene wat de disbalans veroorzaakt. Ik maak op een diep niveau contact met de clint, met zijn of haar onderbewustzijn. In dit onderbewustzijn weet de clint precies wat de obstakels zijn die hem of haar het zicht op het geheel belemmeren.
Met behulp van verschillende technieken zal ik dan deze obstakels verwijderen, weg brengen naar een plek waar ze geen kwaad meer kunnen. De clint kan zo in het onderbewustzijn zijn of haar zelfgenezend vermogen activeren.

Hierbij komt geen tovenarij kijken. Het is een energetische geneeswijze die je weer in balans brengt met het geheel.
Zo worden oude trauma’s, lichamelijke klachten zoals pijn of vermoeidheid, psychische klachten, emotionele disbalans en spirituele blokkades opgeruimd.
Eventueel wordt dit gecombineerd met kruiden, voeding en/of acupunctuur.

Bij iedere sjamanistische behandeling die ik doe zijn de fysieke, geestelijke en spirituele waarden de basis waarmee ik werk.
Een lichamelijke klacht, bijvoorbeeld pijn, is niet alleen de fysieke klacht, de hele psycho-somatiek is hierin belangrijk. Wat doet de pijn op emotioneel vlak, en wat op spiritueel vlak?
Mijn taak als sjamaan is om te kijken naar het geheel en de verstoringen hierin.
De verbinding tussen mens, geest, spiritualiteit en het universum is hierbij de leidraad.

Heb je zelf klachten van fysieke, geestelijke of spirituele aard? Neem gerust eens contact op met mij. Samen kijken we voor een passende behandeling die jou weer heel maakt, je weer het geheel laat overzien.

Ik geef ook regelmatig thema-avonden over dit onderwerp, waarin je zelf ook aan de slag gaat om jezelf weer heel te maken. In februari 2019 start de cursus “De reis van de sjamaan”. Zes avonden waarin ik je mee op reis neem over jouw weg, jouw geheel waarin je functioneert.

Kijk voor meer informatie ook op:
https://ashana.info/de-reis-van-de-sjamaan/

Mitakuye Oyasin,

Frank

www.ashana.info
06-24701637

Geplaatst in Geen categorie

Hee, ken jij mij al?

Hee, ken jij mij al?

Ik zal mij even (opnieuw) voorstellen:

Mijn naam is Frank Prikanowski en ik ben werkzaam als acupuncturist en energetisch/natuurgeneeskundig therapeut in de praktijk die ik samen met mijn partner Norma heb: Ashana Holistic Care in Tegelen.

Ik ben niet altijd werkzaam geweest in onze praktijk, voordat ik als therapeut begon was ik internationaal vrachtauto chauffeur. Ik heb ruim 22 jaar kriskras door Europa gereden, ook over de Brennerpas met de vlam in de pijp.. Een hele andere tak van sport dus. Maar vanwege mijn eigen gezondheid (reuma en artrose) en omdat ik er niet zoveel zin meer in had ben ik gaan studeren naast mijn werk. Dat waren een paar lastige jaren, werken en studeren. En natuurlijk nog een gezin erbij. Na mijn studie acupunctuur ben ik dan ook ziek geworden en dit was de drive om volledig aan de slag te gaan in de praktijk en de contactsleutels van de vrachtauto aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen.

Naast acupunctuur en de vele verdiepingen daarin heb ik ook natuurgeneeskunde, medische Qigong, NLP, Orthomoleculaire therapie en homeopathie gestudeerd. Tevens ben ik reikimaster en werk al sinds mijn jeugd op energetisch gebied. Ik heb mijn Medische- en Psychosociale Basiskennis op PLATO niveau behaald.

En niet onbelangrijk: ik ben sjamaan. Mijn energetisch werk is op sjamanistische wijze.

Alles gecombineerd een compleet pakket aan behandelvormen dus.

In mijn praktijk behandel ik de meest uiteenlopende klachten: pijn, spijsverteringsklachten, allergien, slaapproblemen, emotionele problemen, trauma’s uit de jeugd, burn-out, emotionele problemen, vermoeidheid en ga zo maar door. Doordat Norma en ik nauw samenwerken in onze praktijk komen we tot een op maat gemaakt behandelplan en pakken we ook de diepere stukken aan.

Tevens ben ik ook docent in ons eigen opleidingsinstituut Ashana Holistic Education. Hierin verzorgen we opleidingen en bijscholingen voor therapeuten, leerkrachten en iedere professional die met hooggevoelige volwassenen en kinderen werkt.

Wil je nader kennis maken met mij, of je kennismaking vernieuwen? Loop je tegen klachten aan die maar niet over gaan? Wil je het heft weer in eigen handen nemen wat je gezondheid betreft?

Neem gerust contact op met mij. Samen kijken we wat voor jou de beste oplosing is.

Je kunt een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend 15 minutengesprek.

Tot gauw..

frank@ashana.info

06-24701637

Geplaatst in Geen categorie

Geluksmomentjes

Het volgende verhaal kwam ik onlangs tegen. Het spreekt erg tot mijn verbeelding en de boodschap ervan is erg krachtig:

Een oude vrouw keek op een ochtend in de spiegel.
Ze had nog drie haren op haar hoofd. Ze zei tegen zichzelf: “Ik denk dat ik mijn haar ga vlechten vandaag.”
Dus ze vlocht haar drie haren en ze had een geweldige dag.

Enkele dagen later keek ze in de spiegel en ze zag dat ze nog maar twee haren had.
“Hmm, twee haren … Vandaag wordt het een scheiding in het midden.”
Ze kamde een scheiding tussen haar twee haren en had, zoals altijd, een geweldige dag.

Een paar weken later zag ze dat ze nog maar n haar op haar hoofd had.
“Een haar he …,” mijmerde ze. “Ik weet het al, ik maak er een paardenstaart van!”
En weer had ze een geweldige dag.

De volgende ochtend keek ze weer in de spiegel.
Ze was helemaal kaal.
“Eindelijk kaal”, zei ze, “Geweldig, hoef ik niet zoveel tijd meer te verspillen aan mijn haar!”

De boodschap achter dit verhaal?

Er is altijd iets om je op te verheugen, ondanks de omstandigheden waarin je verkeert.
Probeer ten alle tijde iets positiefs te zien in iedere situatie, ook al kost het soms veel moeite. Als je dit geruime tijd doet zul je merken dat het leven niet meer zo hard is voor je, of beter gezegd het leven is nog hetzelfde, alleen jij bent veranderd. Wat eigenlijk ook betekend dat het leven is veranderd.

Natuurlijk is het niet altijd even gemakkelijk om iets positiefs te zien, zeker als het cht helemaal tegen lijkt te zitten. Maar kijk dan eens naar buiten, schijnt de zon? Vallen er mooie dikke regendruppels? Vliegt er een vogeltje voorbij? Zie in deze ogenschijnlijk “normale” dingen de schoonheid die ze eigenlijk bezitten.Het begint met iets kleins, maar het zal uiteindelijk jouw leven veranderen.

Probeer het maar, ik wens je veel geluksmomenten toe…

Frank

Geplaatst in Geen categorie

Laat jij het achterste van je tong zien?

Steek je tong maar uit naar mij…

Waarom? omdat ik daar veel informatie uit haal over de (energetische) toestand van je interne organen.

In de TCM (Traditionele Chinese geneeskunde) wordt o.a. gebruik gemaakt van de tongdiagnose.

Veel mensen reageren nogal verbaast als ik vraag om de tong uit te steken naar mij. Volwassenen hebben vaak al sinds hun kindertijd niet echt meer hun tong naar iemand anders uitgestoken. Vaak krijg ik de opmerking: “ik heb mijn tong niet gepoetst bij het tandenpoetsen”, doelend op het feit dat veel mensen hun tong schrapen om het beslag er van af te halen.

Maar ik heb ze zo het liefste, met alles er op en er aan.

Want in de TCM is de tong verbonden met de organen en systemen in het lichaam. Is er iets veranderd, door ziekte of stress enz, wordt dit zichtbaar aan de tong.

De vorm, de dikte, de kleur, het beslag en zelfs hoever hij wordt uitgestoken geeft veel informatie.

De kleur bijvoorbeeld, normaal is een tong helder roze van kleur. Is hij rood dan is dit een indicatie dat er hitte in het lichaam zit, bv een ontsteking. Is hij bleek wijst dat eerder op koude. Soms kan een tong paars zijn, een teken van stagnatie. Ook de vorm zegt wat over jouw toestand. Als de tong slap is bijvoorbeeld, is er een tekort aan Qi (energie).

Het beslag van de tong geeft o.a. ook informatie over hitte of warmte in het lichaam. Een geel tongbeslag wijst op warmte en een wit tongbeslag wijst op koude. Er hoort wel een dun laagje op de tong te zitten, helder wit van kleur.

Verder is de tong verdeeld in zones die corresponderen met organen en gebieden in het lichaam

Het puntje van de tong is voor het hart, daarachter bevindt zich het gebied van de long. Het midden van de tong is gekoppeld aan de milt en de maag. Terwijl de zijkanten de lever en de galblaas weerspiegelen. Helemaal achter op de tong bevindt zich het gebied van de nieren en de blaas.

Heb je tandafdrukken in de zijkant van je tong staan bijvoorbeeld, kan dat duiden op een tekort aan energie in de milt. Dit kan zich uiten door veel piekeren, erg bezorgd zijn, maar ook in spijsverteringsproblemen.

Zo is de tong eigenlijk een landkaart van jouw innelijke landschap.

Natuurlijk is er veel meer informatie te vinden op de tong. Ook de onderkant wordt vaak bekeken.
De tongdiagnose is een betrouwbaar instrument in de TCM praktijk.

Wel moet hierbij aangetekend worden dat medicijngebruik het beeld van de tong kan veranderen. Antibiotica zorgt er voor dat het beslag op sommige plekjes wegvalt. Je hebt dan een zgn gepelde tong. Costicosteroiden geven bij langdurig gebruik een rode, gezwollen tong.

Daarom is het van belang om te weten of iemand bepaalde medicijnen neemt.

Ook voeding en drank vertekenen het tongbeeld, bv koffie laat het tongbeslag meer gelig lijken. Echter dit is door de geoefende “tongkijker” goed te onderscheiden.

Naast de tongdiagnose wordt ook vaak de polsdiagnose gebruikt. Deze is veel ingewikkelder en meer veranderlijk op korte termijn. Het onder de knie krijgen van de polsdiagnose vraagt enkele jaren van ervaring en oefening. De combinatie van pols en tongdiagnose is echter een goed bruikbaar middel.

Uiteraard betreft het hier de TCM diagnose, deze verschilt wezenlijk van de reguliere westerse diagnose.

In het bovengenoemde geval van tekort aan milt energie bijvoorbeeld, zal een arts in het ziekenhuis waarschijnlijk niets vinden. Dit komt omdat de TCM therapeut op een heel ander vlak kijkt en werkt. In de TCM draait alles om Qi (energie).

Zo vormen de TCM therapie en de reguliere westerse therapie een mooi geheel en vullen ze elkaar aan.

Dus bij mij geldt: laat het achterste van je tong maar zien.

Geplaatst in Geen categorie

Acupunctuurpunt maag 36, een manusje van alles

Een van de meest gebruikte punten bij de acupunctuur en acupressuur is het punt maag 36. Dit is het 36e punt op de maagmeridiaan. Het licht vier vingerbreedtes onder de knieschijf, aan de buitenkant van de tibia, het scheenbeen.

De Chinese naam van dit punt is Zusanli, wat zoveel betekend als “de drie mijlen van het been”. Chinese soldaten op mars masseerden dit punt bij vermoeidheid en als ze nog “drie mijlen” moesten marcheren. De naam zegt dus al veel over een van de hoofdacties ervan.

De Chinese soldaten droegen lederen riemen bij hun uniform met aan het uiteinde kiezelstenen geknoopt die ter hoogte van maag 36 hingen. Als de soldaten vermoeid waren knielden ze neer en de kiezelstenen drukten precies op maag 36. Na een tijdje konden ze weer vol energie verder.

In de acupunctuur en acupressuur is maag 36 een belangrijk en veel gebruikt punt.

Ik zal enkele acties benoemen waarbij maag 36 een goed punt is om te prikken of masseren.

Zoals gezegd, is maag 36, oftewel “de drie mijlen van het been” een uitermate geschikt punt voor vermoeidheid. Maag 36 produceerd energie als het gestimuleerd wordt. Deze energie verspreidt zich door het hele lichaam, ook in de organen.

Omdat maag 36 energie opwekt en verspreidt in het lichaam, wordt dit punt ook veel gebruikt bij algemene pijnklachten in het lichaam.

Uiteraard heeft maag 36 ook interactie met de spijsvertering, zoals maagklachten, darmontstekingen, misselijkheid, braken en diarree.

Er wordt zelfs gezegd dat maag 36 een verjongend effect heeft. Er is een Japanse legende over dit punt:

Eens leefde er een gelukkig man, die van zijn vader kennis kreeg van onschatbare waarde. De vader leerde zijn zoon over een punt dat de honderd ziekten kon genezen en voor een lang leven zou zorgen. De zoon volgede het advies van zijn vader op en masseerde het punt iedere dag en hij maakte de geboorte en de dood van vele keizers mee.

Dit punt was natuurlijk maag 36. Met dit verhaal wordt in de Japanse acupunctuur het belang van dit punt benadrukt.

Het punt wordt nog voor vele andere klachten gebruikt, zoals kortademigheid, hoge bloeddruk, keelpijn, kiespijn, hoofdpijn en natuurlijk bij veel klachten aan het been.

In combinatie met andere acupunctuurpunten is maag 36 van onschatbare waarde gebleken in iedere acupunctuurpraktijk.

Het is dan ook n van mijn standaardpunten bij mijn acupunctuurbehandelingen.

Je kunt dit punt ook iedere dag zelf masseren. Zoek het punt op door vier vingers onder je knieschijf te plaatsen, net daaronder, een vingerbreedte aan de buitenkant van de tibia ligt maag 36. Als je vanaf de knieschijf naar beneden wrijft met een vinger val je vanzelf in een zacht “kuiltje” dit is maag 36. Iedere dag enkele minuten aan beide zijden masseren doet wonderen.

Om met de woorden van mr Spock (Star trek) te eindigen:

“live long and prosper”

(maag 36 zal je hierbij helpen).

Geplaatst in Geen categorie

De week van de werkstress

De week van de werkstress

Van 13 t/m 16 november is het weer de week van de werkstress. Tijdens deze week staan de (hoge) werkdruk en burn-out centraal.

Maar wat is werkstress? Letterlijk is werkstress, “stress door of in de werksituatie”.

Werkstress hoeft echter niet alleen door het werk te komen, de belasting in jouw privéleven weegt ook mee en kan ook stressklachten veroorzaken. Deze klachten kunnen er voor zorgen dat je minder goed functioneert op je werk. Hierdoor kun je situaties op je werk als erg stressvol ervaren.Werkstress is dan de laatste druppel die de emmer doet overlopen.

Een keertje goed moe zijn na het werk is geen ramp, het kan je zelfs een voldaan gevoel geven. Belangrijk is dat je hiervan goed hersteld, een nacht goed slapen bijvoorbeeld.

Stress is dan ook niet per defenitie ongezond. Stress zorgt er voor dat we goed kunnen presteren. Het wordt pas ongezond als je niet meer kunt herstellen, als er teveel momenten van stress zijn. De stress stapelt zich dan op. Slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, emotioneel worden zijn dan enkele symptomen die op kunnen treden. Ook de weekeinden zijn dan vaak te kort om bij te tanken.

Stressklachten hebben een belangrijke functie. Het zijn signalen dat er iets mis is, dat je teveel hooi op de vork neemt. Vaak worden deze signalen genegeerd en wordt er niets aan gedaan. Als dit te lang duurt kunnen de stressklachten resulteren in een burn-out. We gaan letterlijk door tot we er bij neervallen.

Natuurlijk heeft niet iedereen evenveel last van werkstress. Sommige dingen geven de een veel stress, terwijl een ander hier helemaal geen stress van ondervindt. Bijvoorbeeld een verandering van taak, voor de een is het een uitdaging en voor en ander zit hier absoluut niet op te wachten. Het is een kwestie van belasting en belastbaarheid. De belasting mag best eens teveel zijn, maar als dit structureel gebeurt ontstaan er problemen. Met voldoende buffers, dat zijn de dingen waar je energie van krijgt, kun je ook met een hoge werkdruk werkstress en een burn-out voorkomen. Neem eens wat vaker een korte pauze, bespreek de werkdruk en de situatie met je leidinggevende, of als je zelfstandige bent, neem je eigen functioneren eens onder de loep.

De inspectie voor Sociale zaken en Werkgelegenheid heeft geconstateerd dat in 2014 ruim 33 procent van het ziekteverzuim veroorzaakt werd door werkstress. Daarmee was deze klacht de grootste reden voor het ziekteverzuim.

Werkstress heeft niet alleen met een hoge werkdruk te maken, ook werk dat te gemakkelijk is of geen uitdaging meer biedt kan voor werkstress zorgen. Daarnaast zijn onduidelijkheid over je taken, pesten op het werk, de werksfeer, onduidelijkheid over de toekomst van je werk of niet gewaardeerd worden enkele oorzaken van werkstress.

De symptomen van werkstress lopen wijd uiteen, van prikkelbaarheid en angsten tot tandenknarsen en hoofdpijn. Vermoeidheid, darmklachten, eenzaamheid, boosheid, piekeren, vergeetachtigheid, hartkloppingen, pijnklachten, overeten, drang naar alcohol en nog veel meer. De lijst met symptomen is bijna eindeloos. Stress kan zich op vele manieren uiten. Het is van belang dat je tijdig ontdekt dat je blootstaat aan werkstress en de symptomen hierin (h)erkent. Kun je niet mer ontspannen, blijf je maar piekeren (over het werk), of wordt je op zondagavond chagrijnig omdat je de volgende ochtend weer naar je werk moet? Ga dan eens na of je misschien last hebt van werkstress.

Ervaar jij ook werkstress, dan kunnen wij je hierbij begeleiden. Wij hebben uiteenlopende disciplines in huis om te leren omgaan met de werkstress, om de symptomen te bestrijden en voor herstel te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan wandelcoaching, NEI therapie, acupunctuur of Qigong therapie. Deze disciplines en nog meer kunnen worden samengevoegd tot een behandelprogramma dat voor jou op maat gemaakt wordt. Wij werken ook met werkgevers samen, dus misschien neemt jouw werkgever de kosten, of een gedeelte hiervan, op zich.

Maak vandaag nog een afspraak voor een behandeling of voor een gratis en vrijblijvend 15 minuten gesprek waarin we samen kijken hoe we jouw situatie kunnen aanpakken.

www.ashana.info.
077-3740538

 

 

Geplaatst in Geen categorie

Energie en emoties

Leer er maar mee leven! Wordt er dan gezegd…..

We leven in een hectische maatschappij. Het lijkt wel alsof het woord stress onderdeel geworden is van onze dagelijkse manier van leven. Veel mensen hebben uiteenlopende vage lichamelijke en emotionele klachten. Zelfs in de vakantie lijkt het alsof ons lichaam de rust niet kan vinden om te herstellen. Een aanwijsbare oorzaak voor veel van deze klachten wordt niet altijd gevonden. “leer er maar mee leven” wordt er dan gezegd. Hoe vaak kom ik dit tegen als mensen bij ons in de praktijk komen? Er zijn echter mogelijkheden ipv beperkingen.

Energie overdracht is de eerste “In-” en “Output” naar ons fysieke en psychische systeem. Daarmee ook mede bepalend voor onze gezondheid. Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Zo is er de grofstoffelijke energie, die zich bevindt in de materie, zoals voorwerpen en je lichaam. Daarnaast heb je de fijn- stoffelijke energie, die zich bevindt in alles wat “niet zichtbaar” is, denk bijvoorbeeld aan de “ege ruimte” om je heen, je chakra’s en je energieveld, de aura. Doordat alles in en om ons heen uit energie bestaat is het de basis voor het functioneren van het menselijk lichaam. Het energetisch lichaam is net zo belangrijk als de slagaders, organen, zenuwstelsel en hersenen voor het fysieke en psychische systeem. Is een van onze systemen uit balans dan krijgen we klachten, fysiek, energetisch of psychisch. Chronische moeheid, depressieve stemmingen, ontstekingen die niet overgaan, onrust en noem het maar op.

Wat we steeds meer gaan begrijpen is dat o.a. emoties van invloed zijn op het functioneren van ons lichaam en bepalend kunnen zijn voor onze gezondheid. Emoties fungeren als een overdracht van trilling welke de prikkeloverdracht van onze cellen beïnvloeden zowel van binnen als van buiten en zo dus ons gehele systeem.

Ziekte kan dan ontstaan uit onverwerkte emoties. Onverwerkte emoties geven emotionele beperking en geven uiteindelijk functieverlies. Functieverlies geeft fysieke klachten, geeft ziekte welke op zijn beurt weer een emotionele beperkingen oplevert. De cirkel is rond.

Vooral bij hooggevoelige personen zien we dat door de hoge mate van gevoeligheid men lichamelijk en gedragsmatig heftiger als menig ander kan reageren op emoties van henzelf of een ander.

Veel onverwerkte emotionele ervaringen hebben vaak hun oorsprong in de kindertijd. Soms zelfs al in de moederschoot. Onverwerkte emotionele ervaringen tijdens de zwangerschap kunnen bij het kind een energetisch geheugen creëren dat zelfs nog op een langere termijn een negatieve invloed kan uitoefenen o.a. in innerlijke onrust, faalangst, of ander ongewenst gedrag. De hersenen van een kind zijn namelijk nog niet zo ver ontwikkeld dat het elke emotionele prikkel kan begrijpen, ook niet van de moeder als het in de buik zit. Vertalen van de binnengekomen prikkel gebeurt pas als het kind geboren is en vanuit al zijn zintuiglijke ervaringen een innerlijke vertaalslag kan maken naar wat het ervaart om er vervolgens extern een uiting aan te geven.

Ons onderbewustzijn is heel creatief en slaat emotionele gebeurtenissen op in de vorm van plaatjes (associaties) in ons geheugen. Deze worden verbonden aan bepaalde gevoelens positief of negatief. Als een situatie of gebeurtenis door ons niet op de juiste manier geïnterpreteerd wordt, wordt het ergens in afwachting van activering in ons systeem geparkeerd. Je zou kunnen zeggen dat er een soort van PEG (Psycho Energetisch Geheugen) is geboren. En neem maar aan dat we heel veel van deze onbewuste PEG’s in het leven ervaren. Deze PEG kan dan op de achtergrond mee blijven draaien en op onverwachte momenten aan de oppervlakte komen waardoor we uit balans geraken. Zo kan sabotage ontstaan vanuit het onderbewustzijn wat zich kan uiten in lichamelijke en emotionele klachten welke onverklaarbaar lijken.

Veel therapieën vanuit het Complementaire werkveld of alternatief zijn erop gericht om deze energetische PEG op te sporen en te deblokkeren waardoor de energie weer vrijelijk kan stromen. Met NEI therapie (neuro emotionele integratie therapie) is een methodiek, werkwijze die we toepassen in de praktijk om deze PEG in het onbewuste op te sporen. NEI therapie komt snel tot de oorzaak van het probleem en het maakt niet uit in welk systeem de klacht zit en hoelang de problematiek al aanwezig is. Door de onderliggende PEG op te sporen in het geheugen en met bepaalde methodieken te transformeren heeft het een neurologisch effect op het zenuwstelsel de hersenen en op het fysieke en energetische systeem. Hierdoor kom je weer in balans.

NEI is een behandeltechniek ontwikkeld vanuit allerlei verschillende methodieken. De basis is gelegd met elementen uit de Touch for Health, NAC (Neuro Associatief Coachen) EMDR en NLP. Tevens wordt er gebruik gemaakt spiertesten en de kennis van de 5 elementen leer.

Voor wie is Nei:

NEI is er voor iedereen, van jong tot oud, in iedere levensfase, voor elk probleem of ongemak. NEI heb ik al vele malen in kunnen zetten ook bij hoog- gevoelige kinderen en volwassenen. Voor hen is het nog eens zo moeilijk om alle ervaringen goed te kunnen verwerkten doordat ze vaak onbewust overspoeld worden met emoties en gevoelens van een ander. Als zij daarnaast ook nog last hebben van onverwerkte emoties uit het verleden, kan het leven voor hen zwaar aanvoelen waardoor functioneren in onze drukke maatschappij moeilijk kan zijn.

Nei is dan een mooie methode om hier iets in te kunnen betekenen.

Een aantal voorbeelden waarbij NEI- therapie ingezet kan worden:

– Trauma verwerking
– Onverklaarbare emoties
– Onverklaarbaar gedrag
– Concentratie problemen
– Faalangsten en onzekerheden
– Fysieke klachten waar men al lang last van heeft
– Om iemand weer volledig in zijn kracht te zetten
– Bij ziekte herstel
– Ter voorkoming van ziekte
– Bij relatieproblematiek, scheiding
– Zwangerschap/zwanger willen worden
– Burn-out
– enz..

Op zoek gaan naar wie je werkelijk bent. Je leven leiden in volle kracht en vanuit jouw kwaliteiten. Nei biedt hierin zeker voor jong en oud goede ondersteuning.

Geplaatst in Geen categorie