Qigong

Qigong (uitspraak: tsjie ghong) is een onderdeel van de Chinese leer om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren. Dit door de Qi (levensenergie) te laten circuleren in het lichaam.

Qigong-oefeningen zijn meestal opzichzelfstaande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een Qigong-oefening kan ook statisch zijn, waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.

Door de langzame bewegingen en correct ademhalen wordt de stroming van Qi (levensenergie) in het lichaam positief  benvloedt. Elk lichaamsdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de Qigong-oefeningen helpt men deze balans te onderhouden of te herstellen.

Maar Qigong is meer dan dat, het is ook een energetische geneeswijze waarmee de behandelaar de Qi van de persoon stuurt en corrigeert. Door Qi toe te voegen, weg te nemen, de goede richting op te sturen enz. wordt de lichamelijke en geestelijke balans weer hersteld waardoor de klachten afnemen en/of verdwijnen.

De klant krijgt meestal ook enkele eenvoudige oefeningen mee om thuis te doen.

 

Weerbaarheid en Hooggevoeligheid

Handboek