Acupunctuurpunt maag 36, een manusje van alles

Een van de meest gebruikte punten bij de acupunctuur en acupressuur is het punt maag 36. Dit is het 36e punt op de maagmeridiaan. Het licht vier vingerbreedtes onder de knieschijf, aan de buitenkant van de tibia, het scheenbeen.

De Chinese naam van dit punt is Zusanli, wat zoveel betekend als “de drie mijlen van het been”. Chinese soldaten op mars masseerden dit punt bij vermoeidheid en als ze nog “drie mijlen” moesten marcheren. De naam zegt dus al veel over een van de hoofdacties ervan.

De Chinese soldaten droegen lederen riemen bij hun uniform met aan het uiteinde kiezelstenen geknoopt die ter hoogte van maag 36 hingen. Als de soldaten vermoeid waren knielden ze neer en de kiezelstenen drukten precies op maag 36. Na een tijdje konden ze weer vol energie verder.

In de acupunctuur en acupressuur is maag 36 een belangrijk en veel gebruikt punt.

Ik zal enkele acties benoemen waarbij maag 36 een goed punt is om te prikken of masseren.

Zoals gezegd, is maag 36, oftewel “de drie mijlen van het been” een uitermate geschikt punt voor vermoeidheid. Maag 36 produceerd energie als het gestimuleerd wordt. Deze energie verspreidt zich door het hele lichaam, ook in de organen.

Omdat maag 36 energie opwekt en verspreidt in het lichaam, wordt dit punt ook veel gebruikt bij algemene pijnklachten in het lichaam.

Uiteraard heeft maag 36 ook interactie met de spijsvertering, zoals maagklachten, darmontstekingen, misselijkheid, braken en diarree.

Er wordt zelfs gezegd dat maag 36 een verjongend effect heeft. Er is een Japanse legende over dit punt:

Eens leefde er een gelukkig man, die van zijn vader kennis kreeg van onschatbare waarde. De vader leerde zijn zoon over een punt dat de honderd ziekten kon genezen en voor een lang leven zou zorgen. De zoon volgede het advies van zijn vader op en masseerde het punt iedere dag en hij maakte de geboorte en de dood van vele keizers mee.

Dit punt was natuurlijk maag 36. Met dit verhaal wordt in de Japanse acupunctuur het belang van dit punt benadrukt.

Het punt wordt nog voor vele andere klachten gebruikt, zoals kortademigheid, hoge bloeddruk, keelpijn, kiespijn, hoofdpijn en natuurlijk bij veel klachten aan het been.

In combinatie met andere acupunctuurpunten is maag 36 van onschatbare waarde gebleken in iedere acupunctuurpraktijk.

Het is dan ook n van mijn standaardpunten bij mijn acupunctuurbehandelingen.

Je kunt dit punt ook iedere dag zelf masseren. Zoek het punt op door vier vingers onder je knieschijf te plaatsen, net daaronder, een vingerbreedte aan de buitenkant van de tibia ligt maag 36. Als je vanaf de knieschijf naar beneden wrijft met een vinger val je vanzelf in een zacht “kuiltje” dit is maag 36. Iedere dag enkele minuten aan beide zijden masseren doet wonderen.

Om met de woorden van mr Spock (Star trek) te eindigen:

“live long and prosper”

(maag 36 zal je hierbij helpen).

Geplaatst in Geen categorie

Weerbaarheid en Hooggevoeligheid

Handboek

Blog