De week van de werkstress

De week van de werkstress

Van 13 t/m 16 november is het weer de week van de werkstress. Tijdens deze week staan de (hoge) werkdruk en burn-out centraal.

Maar wat is werkstress? Letterlijk is werkstress, “stress door of in de werksituatie”.

Werkstress hoeft echter niet alleen door het werk te komen, de belasting in jouw privéleven weegt ook mee en kan ook stressklachten veroorzaken. Deze klachten kunnen er voor zorgen dat je minder goed functioneert op je werk. Hierdoor kun je situaties op je werk als erg stressvol ervaren.Werkstress is dan de laatste druppel die de emmer doet overlopen.

Een keertje goed moe zijn na het werk is geen ramp, het kan je zelfs een voldaan gevoel geven. Belangrijk is dat je hiervan goed hersteld, een nacht goed slapen bijvoorbeeld.

Stress is dan ook niet per defenitie ongezond. Stress zorgt er voor dat we goed kunnen presteren. Het wordt pas ongezond als je niet meer kunt herstellen, als er teveel momenten van stress zijn. De stress stapelt zich dan op. Slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, emotioneel worden zijn dan enkele symptomen die op kunnen treden. Ook de weekeinden zijn dan vaak te kort om bij te tanken.

Stressklachten hebben een belangrijke functie. Het zijn signalen dat er iets mis is, dat je teveel hooi op de vork neemt. Vaak worden deze signalen genegeerd en wordt er niets aan gedaan. Als dit te lang duurt kunnen de stressklachten resulteren in een burn-out. We gaan letterlijk door tot we er bij neervallen.

Natuurlijk heeft niet iedereen evenveel last van werkstress. Sommige dingen geven de een veel stress, terwijl een ander hier helemaal geen stress van ondervindt. Bijvoorbeeld een verandering van taak, voor de een is het een uitdaging en voor en ander zit hier absoluut niet op te wachten. Het is een kwestie van belasting en belastbaarheid. De belasting mag best eens teveel zijn, maar als dit structureel gebeurt ontstaan er problemen. Met voldoende buffers, dat zijn de dingen waar je energie van krijgt, kun je ook met een hoge werkdruk werkstress en een burn-out voorkomen. Neem eens wat vaker een korte pauze, bespreek de werkdruk en de situatie met je leidinggevende, of als je zelfstandige bent, neem je eigen functioneren eens onder de loep.

De inspectie voor Sociale zaken en Werkgelegenheid heeft geconstateerd dat in 2014 ruim 33 procent van het ziekteverzuim veroorzaakt werd door werkstress. Daarmee was deze klacht de grootste reden voor het ziekteverzuim.

Werkstress heeft niet alleen met een hoge werkdruk te maken, ook werk dat te gemakkelijk is of geen uitdaging meer biedt kan voor werkstress zorgen. Daarnaast zijn onduidelijkheid over je taken, pesten op het werk, de werksfeer, onduidelijkheid over de toekomst van je werk of niet gewaardeerd worden enkele oorzaken van werkstress.

De symptomen van werkstress lopen wijd uiteen, van prikkelbaarheid en angsten tot tandenknarsen en hoofdpijn. Vermoeidheid, darmklachten, eenzaamheid, boosheid, piekeren, vergeetachtigheid, hartkloppingen, pijnklachten, overeten, drang naar alcohol en nog veel meer. De lijst met symptomen is bijna eindeloos. Stress kan zich op vele manieren uiten. Het is van belang dat je tijdig ontdekt dat je blootstaat aan werkstress en de symptomen hierin (h)erkent. Kun je niet mer ontspannen, blijf je maar piekeren (over het werk), of wordt je op zondagavond chagrijnig omdat je de volgende ochtend weer naar je werk moet? Ga dan eens na of je misschien last hebt van werkstress.

Ervaar jij ook werkstress, dan kunnen wij je hierbij begeleiden. Wij hebben uiteenlopende disciplines in huis om te leren omgaan met de werkstress, om de symptomen te bestrijden en voor herstel te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan wandelcoaching, NEI therapie, acupunctuur of Qigong therapie. Deze disciplines en nog meer kunnen worden samengevoegd tot een behandelprogramma dat voor jou op maat gemaakt wordt. Wij werken ook met werkgevers samen, dus misschien neemt jouw werkgever de kosten, of een gedeelte hiervan, op zich.

Maak vandaag nog een afspraak voor een behandeling of voor een gratis en vrijblijvend 15 minuten gesprek waarin we samen kijken hoe we jouw situatie kunnen aanpakken.

www.ashana.info.
077-3740538

 

 

Geplaatst in Geen categorie

Weerbaarheid en Hooggevoeligheid

Handboek