Angst, een vloek of een zegen?

De mensheid is in de greep van de angst. Angst voor een virus dat zich ongebreideld verspreidt over de wereld. Angst voor het onbekende, voor de dood, voor je medemens? Iedereen is een potentieel besmettingsgevaar geworden. De angst die heerst is zichtbaar in het hamstergedrag van mensen, de paniekreacties, complottheorien, doemdenken.

Maar is deze angst alleen voor dit nog nieuwe virus? Nee,ik denk dat de angst reeds langer aanwezig was. In sluimerstand. Het virus is alleen de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Wie angstig is wantrouwt anderen. Dit wantrouwen is al geruime tijd onder de mensen aanwezig. We zijn bang voor verlies van onze vrijheden, bang om tekort te komen in bezittingen, bang voor onze gezondheid, bang voor onze veiligheid enzovoorts. Deze angst uit zich in de wereld door egoisme, haat, oorlog en het onvermogen om ons hart open te stellen voor onze medemensen. De beurskoersen kelderen en de economie heeft volgens de rekenkamers al flinke schade geleden door het virus. Regeringen gebruiken angst als middel om de mensen te controleren. Polarisatie van de maatschappij is een normaal fenomeen aan het worden. We zijn de verbinding met elkaar kwijt. Dit is wat de angst met ons doet.

Iedereen kent angst. Vaak voor het onbekende, maar soms ook juist voor het bekende. Angst is een van onze basisemoties. Angst is nodig, is belangrijk.

Als de oermens geen angst had gekend, had de mensheid het niet overleefd. Angst laat je actie ondernemen. Als je je angst kunt accepteren kun je het ook inzetten om tot daden te komen. Juist nu, in deze tijd is het belangrijk om actie te ondernemen.

Nu is het de tijd om voor jezelf te beslissen wat echt belangrijk voor je is. Waar houd jij nog aan vast wat je al lang had moeten loslaten? Angst laat je mogelijkheden zien. Maar je moet het wel toelaten.

De wereld staat op het punt om te veranderen. Jij kunt hier positief aan deelnemen door nu actief te worden en voor jezelf duidelijk te maken wat je wil. Welke weg wil je gaan. Wat hindert jou om deze weg te gaan. Laat dat los en accepteer je angst. Jouw angst is als een wegwijzer. Hij wijst je de weg. Je kunt je angst overwinnen door de wegwijzer te volgen of je kunt in de angst blijven zitten en gaan hamsteren omdat je bang bent dat je niet genoeg spullen hebt.

Laat angst jouw drijfveer zijn om jouw wereld en die van je medemens te veranderen.

De verandering in de wereld is onvermijdelijk, maar als je weerstand biedt en blijft vasthouden aan de normen en waarden die je nu naleeft kan het een moeilijk gevecht worden. Dan zal de angst je verteren en verhinderen om in je kracht te staan.

Mijn advies aan jou is om naar je intuitie te luisteren. Je onderbewustzijn weet al lang wat goed is voor jou. Juist in deze tijd waarin velen van ons in isolatie komen te zitten geeft je intuitie je aanwijzingen. Wees niet bang om afgezonderd te raken van het sociale leven, maar omhels deze tijd om bij jezelf naar binnen te kijken. Geniet van je eigen gezelschap en dat van je naasten. Nu is er tijd om verbinding op een dieper niveau te maken met je medemens.

Luister naar wat jij jezelf te vertellen hebt. Bepaal wat echt belangrijk is voor jou. Laat de angst jou tot actie leiden. Je hebt het zelf in de hand.

Ook de oermens heeft door middel van zijn angsten naar zijn intuitie leren luisteren. Hierdoor heeft hij de kunst tot overleven ontwikkeld. Angst voor honger dreef de oermens uit zijn grot om te gaan jagen, angst voor roofdieren in de donkere nacht liet de oermens het vuur accepteren en ga zo maar door.

Net als de oermens moeten wij nu ook de kunst tot overleven opnieuw leren beheersen. Samen kunnen we een nieuwe, betere wereld scheppen. Maar dat kan alleen als we onze angsten onder ogen zien en de uitdaging accepteren om tot actie te komen.

Inmiddels zijn de mensen in Wuhan blij dat er eindelijk weer eens schone lucht ingeademd kan worden omdat de chemische luchtverontreiniging sinds lange tijd een halt is toegeroepen en in Italie maken mensen via hun balkon gezamenlijk muziek en zingen ze elkaar kracht en liefde toe. Deze mensen hebben hun angst geaccepteerd en zijn de uitdaging om een betere wereld te scheppen aangegaan.

Doe jij mee? Laat ook jij je angst de drijfveer zijn om deze wereld ten goede te veranderen?

Ik wens je veel liefde en wijsheid toe.

Frank

Geplaatst in Geen categorie

Weerbaarheid en Hooggevoeligheid

Handboek