Kurkuma (koenjit, Indiase geelwortel, Indiase saffraan) is een aromatische specerij uit de wortel van Curcuma longa, een plant uit de gemberfamilie. Kurkuma is een van de ingrediënten van kerriepoeder en geeft het zijn typische diepgele kleur en is licht bitter van smaak. Kurkuma wordt in de oosterse keuken veel gebruikt. Het is een wortel, maar het is vooral bekend als een geel poeder. Maar ook de wortel wordt vaak gebruikt.
Naast keukenkruid wordt kurkuma ook gebruikt als kleurstof, om bijvoorbeeld rijst geel te kleuren. Het wordt gezien als een goedkope vervanger voor het vele malen duurdere saffraan. Het wordt daarom ook wel eens Indische saffraan genoemd.
Als familie van de gember, is het niet zo verwonderlijk dat ook kurkuma allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen bezit. Binnen de Indiase ayurvedische geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde wordt dit kruid van oudsher ingezet bij uiteenlopende gezondheidsproblemen waaronder maagdarmklachten, leverziekten, gewrichtsontsteking, bijholteontsteking, (brand)wonden en ooginfecties. Met name de ontstekingsremmende werking van Kurkuma wordt zeer gewaardeerd.
Er is al aardig wat onderzoek gedaan naar de werking van kurkuma.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kurkuma waarschijnlijk ingezet kan worden voor:
– Problemen met de spijsvertering, want het stimuleert de aanmaak van gal en werkt ontstekingsremmend.
– Hersenaandoeningen als Alzheimer en Parkinson, want curcumine bindt zich aan giftige zware metalen als cyanide, lood en cadmium, zodat deze geen schade in de hersenen kunnen aanbrengen. Uit onderzoek is gebleken dat onder invloed van kurkuma het Breingerelateerde Neurotrofe Factor stijgt, waardoor de aanmaak van nieuwe neuronen verhoogd wordt. Hierdoor speelt het een belangrijke rol in het bestrijden van degeneratieve breinaandoeningen zoals Alzheimer.
– Depressie.
– Reumatische Artritis, vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine.
– Leverondersteuning en ontgifting.
– Bescherming van de bloedvaten tegen de oxidatie van cholesterol. Oxidatie van cholesterol is wat de bloedvaten beschadigt en laat dichtslibben.– en nog veel meer.
En uit de ervaringen opgedaan door duizenden jaren gebruik lijkt het dat kurkuma ook helpt bij vele andere aandoeningen zoals candida overgroei, eczeem, galstenen, gebitsproblemen, carpaletunnelsyndroom, slechte adem en grijze staar. Recente onderzoeken richten zich ook op de bestrijding van kanker met kurkuma. Het lijkt er op dat kurkuma een rol speelt bij de vernietiging van de kankercellen. Echter er is nog veel meer onderzoek nodig om dit effect te bevestigen.
Kurkuma wordt niet erg goed opgenomen in het bloed, maar met wat zwarte peper (piperine) wordt de opname met wel 2000% verhoogd! Het is dan ook geen verrassing dat zwarte peper ook één van de ingrediënten van kerrie is.
Omdat de benodigde dosering van kurkuma vrij hoog is, is het raadzaam om een goed kurkumasupplement te nemen. De hoeveelheid die met de voeding wordt opgenomen is voor therapeutische doeleinden te laag.
Maar iedere dag je eten kruiden met kurkuma levert wel een goede basis voor je gezondheid.
Kurkuma, is het een oeroude superfood? Of is het een kruid tegen allerlei kwalen?
Beide. Het is een smakelijk en gezond ingrediënt voor in de keuken, maar het wordt ook toegepast om tal van aandoeningen te bestrijden. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van kurkuma en het zou mij niet verbazen als in de nabije toekomst nóg meer geneeskrachtige eigenschappen van kurkuma ontdekt worden.
De geneeskrachtige werking van kurkuma is reeds duizenden jaren bekend in Azië. Het wordt soms ook wel een panacee genoemd, een wondermiddel. Of het echt een wondermiddel is of gewoon een antwoord van de natuur op vele aandoeningen waaraan de mensen lijden laat ik in het midden.
Zeker is wel dat een dagelijks snufje kurkuma in je eten preventief werkt en ook als therapeutisch middel is het goed inzetbaar.
Als je kurkuma eens wil gebruiken in de keuken heb ik hieronder nog een eenvoudig recept voor Indiaase bloemkool, een lekkere variant op de oerhollandse bloemkool; met kokos en koriander voor een Indiaas tintje:
Ingrediënten
1 bloemkool in roosjes
3 eetl gemalen kokos
2 theel kurkuma
Bosje verse koriander
Zout en peper
1 eetl zonnebloemolie
2 cm verse gember
100 ml kokosmelk
Bereiding
Kook de bloemkool in een ruime hoeveelheid in ca 10 minuten beetgaar. Schil de gember en snijd hem in kleine stukjes. Verhit de olie in een grote pan en bak de gember aan. Giet de bloemkool af en voeg de roosjes toe aan de gember. Roer de kokosmelk er voorzichtig door en breng op smaak en kleur met de kurkuma, geraspte kokos en een snufje zout en peper. Hak de koriander fijn en meng met de bloemkool, laat nog 2 minuten zachtjes op het vuur staan en garneer eventueel nog met wat verse koriander.
Tip: Nog Indiase bloemkool over? Maak er de volgende dag heerlijke Indase soep van. Je hoeft alleen maar de bouillon en de helft van de kokosmelk toe te voegen en te pureren. (bron:www.leukerecepten.nl)
Smakelijk eten