Magnesium, hét multitalent in jouw lichaam

Magnesium, hét multitalent in jouw lichaam

Magnesium (Mg) is een zeer belangrijk mineraal voor ons lichaam. Het is een krachtig mineraal tegen stress, depressies en, veel bekender, krampen.

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 lichaamsprocessen, een waar multitalent dus. In de top drie van de essentiële levensbehoeften voor de mens staat magnesium op plek drie, na zuurstof en water.

In Nederland is de bodem zeer arm aan het element magnesium. Het gebruik van kunstmest én de industriële voedingsbewerking heeft over het algemeen tot gevolg dat veel mensen in Nederland lijden aan klachten die worden veroorzaakt door min of meer ernstige, chronische tekorten van vooral magnesium. Ook zorgen factoren als stress, medicijngebruik, luchtvervuiling, vaccinaties en elektrosmog voor een sterke daling van het magnesiumgehalte in het lichaam.

Magnesium is onder andere belangrijk voor onze energiestofwisseling, onze tanden en botten, ons zenuw- en spierstelsel, hart en bloedvaten, maar ook voor psychische processen. Stress en depressies kunnen hun oorsprong in een magnesiumtekort hebben, maar ook kan een tekort aan dit mineraal de stress en depressie nog eens versterken.

Een magnesiumtekort uit zich vaak in krampen, vermoeidheid en lusteloosheid.

In Nederland is uit een studie gebleken dat meer dan 70% van de bevolking minder magnesium binnenkrijgt dan de ADH van 300 á 350 mg/dag.

En magnesiumtekort kun je herkennen aan het vaak gestresst zijn, slecht slapen, vermoeidheid of energietekort, overbezorgd of angstgevoelens, zenuwachtig, overgevoeligheid, emotioneel of prikkelbaarheid, spierkrampen, spiertrekkingen, rusteloze benen, koude handen of voeten en tandenknarsen. Dit is een greep uit de vele symptomen die een magnesiumtekort met zich meebrengt. Natuurlijk zijn deze symptomen ook bij andere tekorten of aandoeningen te vinden, maar het is geen slecht idee om eens aan magnesium te denken.

Het magnesiumtekort kan veroorzaakt worden doordat het te weinig binnen komt met de voeding, maar ook bij nierpatiënten komt het vaak voor. Ook langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, zoals diuretica of maagzuurremmers kunnen voor een tekort zorgen. Ouderen lopen extra risico op een magnesiumtekort doordat de absorptie verminderd is, tewijl de urine uitscheiding toeneemt.

Risicigroepen voor een tekort aan magnesium zijn: mensen met stress, zwangere vrouwen, sporters, pubers, rokers, ouderen, mensen die medicatie gebruiken en mensen die een grote geestelijke inspanning verrichten (bv tijdens een examen).

Voedingsmiddelen die magnesium bevatten zijn onder andere: spinazie, noten, peulvruchten, rauwe cacao, avocado, bananen, zilvervliesrijst, zeewier, vis en broccoli. Maar zoals eerder gezegd, de Nederlandse bodem is niet meer zo rijk aan magnesium door het gebruik van kunstmest. Ook is de industriële bewerking van voeding debet aan het tekort aan magnesium. Suppletie is dan ook vaak aanbevolen als er een groot tekort is aan magnesium.

Magnesium heeft ook een interactie met andere mineralen, zoals bv calcium. Ook deze interactie moet in het oog gehouden worden. eenzijdige magnesiumsuppletie kan in zeldzame gevallen problemen met het calciumgehalte met zich meebrengen.

Voor een goed advies over het gebruik van magnesium kun je altijd bij ons terecht.

Je ziet, magnesium is voor veel processen in ons lichaam belangrijk. Het is een veelzijdig mineraal en kan zich met recht een multitalent noemen.

Geplaatst in Geen categorie

Weerbaarheid en Hooggevoeligheid

Handboek