Qigong, leven met je universele levenskracht

Qigong, leven met je universele levenskracht

Je hebt het vast wel eens gezien, Chinezen die in parken langzame, vloeiende bewegingen beoefenen.
Deze bewegingen zijn Qigong of Taichi, een eeuwenoude bewegingsvorm uit China. Maar ook bij ons in het westen maakt qigong een grote groei door.
De bedoeling van deze langzame, vloeiende bewegingen is om de qi, de levensenergie die in jouw lichaam stroomt te harmoniseren en blokkades op te heffen.

De oude Chinezen zeiden:

Qigong geeft je de kracht van een houthakker, de soepelheid van een baby en de gemoedsrust van een wijsgeer.

Qi is de levensenergie, de universele levenskracht en gong betekend “het profijt uit het werk door volharding”. Qigong betekend dus het werken met levensenergie en hier profijt uit te halen.

De oudste qigong oefeningen waren waarschijnlijk de dierendansen van de oude Chinese sjamanen. De beoefenaar maakte zich zo de eigenschappen van de dieren eigen: lenigheid, evenwicht, kracht, sierlijkheid.
Er zijn tegenwoordig diverse soorten en vormen van qigong. Welke je beoefend is niet zo belangrijk. Je intentie is veel belangrijker.

Qigong wordt door diverse groeperingen met verschillende intenties beoefend:

De Taoïsten hebben als doel in harmonie met de natuur te leven en beoefenen hier o.a. qigong bij. DE langzame bewegingen weerspiegelen de energie bewegingen in de natuur.

De Boeddhisten hebben een meer religieus doel, zij willen verlichting bereiken. In eerste instantie alleen met meditatie, maar later werd qigong toegevoegd om het lichaam te trainen en meer evenwicht in het yin en yang te krijgen.

De Confucianisten hebben discipline als doel, het dienen van de medemens, het karakter versterken en de morele waarden cultiveren. Ook zij beoefenen qigong om dit te bereiken.

De beoefenaars van vechtsporten houden hun energie optimaal met qigong, zodat zij tijdens het beoefenen van de gevechtssport goed kunnen presteren.

De therapeuten en artsen hebben uiteraard de preventie en genezing tot doel met qigong.

Qigong en Taichi hebben dezelfde oorsprong, maar verschillen toch licht van elkaar. De bewegingen zijn veelal identiek, maar de intentie is van oorsprong anders. Terwijl taichi van oorsprong een verdedigingsvorm is en een hele reeks bewegingen achter elkaar zijn, is qigong gericht op het laten stromen van je energie en worden bewegingen steeds weer herhaald. Taichi is echter ook een vorm van qigong, taijigong.

Qigong is niet alleen de bewegingsvorm, het is veel meer dan dat. Qigong is één van de vier pijlers waarop de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) is gebaseerd. Naast acupunctuur, kruidengeneeskunde en tuina massage is qigong een van de geneeswijzen die sinds de oudheid tot op de dag van vandaag in China en ver daarbuiten beoefend wordt.
Qigong is een energetische geneeswijze, de behandelaar gebruikt het om energie in het lichaam van de cliënt te sturen, weg te nemen en toe te voegen.

Medische qigong is een geneeswijze waarbij dus de energie gestuurd, weggenomen, toegevoegd en geharmoniseerd wordt. Klachten ontstaan als de stoom van de levensenergie in ons lichaam verstoort wordt. Met qigong (en andere TCM behandelingen) worden deze verstoringen weggenomen en de levensenergie gevoed en geharmoniseerd.

De mens is steeds bezig zich in evenwicht te houden met de hem omgevende elementen. Er is continu interactie tussen de energie in ons lichaam en de energie buiten ons lichaam. Het is belangrijk dat je dan goed functioneert om deze interactie goed te laten verlopen. De oefeningen van de qigong kunnen ingezet worden bij uiteenlopende klachten, zoals rugklachten, vermoeidheid, emotionele klachten, burn-out en vele andere klachten.
Als de beoefenaar de oefeningen goed doet zal de interactie tussen de energie in- en de energie buiten het lichaam in balans raken. Hierdoor ontstaat een gevoel van welbevinden.

Ook bij HSP is qigong een mooie manier om de prikkelverwerking soepel te laten verlopen. Het helpt de geest tot rust te brengen.

Qigong is daarom niet alleen goed als behandelmethode bij klachten, maar is uitermate geschikt ter preventie.

Wie dagelijks qigong beoefend raakt in harmonie met zijn of haar omgeving, de levensenergie in het lichaam zal uitbundig stromen, lichaam en geest zullen steeds beter kunnen samenwerken. Met blijft fit en gezond.

Of anders gezegd: qigong geeft je de kracht van een houthakker, de soepelheid van een baby en de gemoedsrust van een wijsgeer.

Dus Laat je energie stromen en leef met de universele levenskracht.

Geplaatst in Geen categorie

Weerbaarheid en Hooggevoeligheid

Handboek